Ke stému výročí, které slaví Jihočeské divadlo v sezoně 2019/2020, čeká návštěvníky několik specialit. Mezi nimi veliký projekt Camp Q.

JD totiž vyhrálo spolu s divadly Letí a Tygr v tísni realizaci českého pavilonu na scénografické mezinárodní výstavě Pražského Quadriennale. V Praze na ostrově Štvanice v rámci přehlídky realizoval trojlístek divadel, evropští scenáristé a čtyři režiséři právě inscenaci Camp Q. Ta se konala jen po tři termíny.

Reprízovat se bude jen v jihočeské metropoli. Protože v Českých Budějovicích instalaci staví na úplně jiném prostoru, bude to podle Martiny Schlegelové, jedné z režisérek hry a šéfky budějovické činohry, spíše obnovená premiéra. „Náplavka nás inspirovala, bude to jiné,“ vysvětluje. Prostor o 3900 m² pod mostem „ozdobí“ 18 kontejnerů, 50 m plotu a vojenské stany.

Inscenace se účastní 80 herců, Malé divadlo a část činohry Jihočeského divadla. Už na Štvanici hrála Kamila Janovičová. „Je to největší divadelní projekt, na kterém jsem se podílela,“ říká. „Během zkoušení se ve mně vystřídaly snad všechny pocity, ale výsledek stojí za to,“ myslí si Kamila Janovičová.

Diváci se mohou sami účastnit, jak chtějí. Mohou se dívat, i aktivně zapojovat. „Je spousta možností, jak Camp Q prožít,“ vysvětluje Martina Schlegelová. Lidé se stanou návštěvníky dne otevřených dveří v uprchlickém táboře pro mimozemšťany, kde se setkají se čtyřmi mimozemskými rasami. „Jde o velmi nevšední divadelní zážitek pro herce i diváka. Například můžete zkoumat prostor, ve kterém se děj odehrává, můžete si povídat s postavami, rozplétat děj, a to vše se děje v reálném čase, žádné divadelní zkratky,“ přibližuje Kamila Janovičová. Inscenace trvá 5,5 hodiny a je fyzicky náročná, zvládnou ji ale i starší děti.

Přijďte v pátek a v sobotu 13. a 14. září od 19.30 h.