Ve středu 20. října jihočeské nemocnice hlásily 73 pacientů s covid-19. Jak informovala předsedkyně představenstva holdingu Jihočeské nemocnice Zuzana Roithová, jedná se o rapidní nárůst oproti minulému týdnu.

„Od pátku se v podstatě počty pacientů s koronavirem na lůžkách zdvojnásobily,“ upozornila s tím, že z toho důvodu rozhodli o decentralizaci péče o pacienty.

Zůstává spolupráce v rámci sektoru České Budějovice, Prachatice a Český Krumlov. „Ostatní okresní nemocnice léčí pacienty s covidem přímo na svých pracovištích,“ upřesnila Roithová.

Vedou Budějovice

Nejvíce nemocných má krajská nemocnice a Tábor, na ARU leží deset nakažených. „Ve středu v Budějovicích ošetřovali pětačtyčet osob a v Táboře dvacet lidí,“ vyčíslila s tím, že další Jihočeši s koronavirm leží také ve strakonické nemocnici.

Nárůst ve srovnání s minulým rokem nelze srovnávat, odpovídá asi jedné osmině. „To je důsledkem proočkovanosti, která je u nás vysoká, hlavně u rizikových skupin,“ uvedla s tím, že jde asi o 65 procent.

Na lůžkách infekčních oddělení podle jejích slov ale převažují neočkovaní jedinci. „Troufnu si odhadnout, že jde až o osmdesát procent pacientů,“ komentovala Zuzana Roithová.

Ilustrační foto.
V nemocnici končí neočkovaní, vir se šíří ve školách i domácnostech

Aktivní řešení

Jak dodala ředitelka Krajské hygienické stanice (KHS) Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová, epidemiologická situace si již žádala aktivní řešení. „Od momentu, kdy se přestalo testovat, vidíme, jak se v dětských kolektivech infekce šíří. Ačkoliv situace není dramatická, určitě je mírnější než loni, přistupujeme k některým doporučením,“ vysvětlila.

Trend je i podle ní narůstající, a proto hygienici přemýšlí, jak jej zpomalit. „Chceme zbrzdit epidemii, a tak nás napadlo prodloužit o dva dny podzimní prázdniny,“ uvedla Kotrbová.

Jedná se o doporučení ředitelského volna, o kterém jednali s hejtmanem Martinem Kubou i primátorem Jiřím Svobodou. „Když by zůstaly děti 9 dní včetně víkendů doma, tak by to mohlo vést k menší počtu kontaktů a zpomalit šíření epidemie,“ míní ředitelka KHS.

Racionální rozhodnutí

Na základě tohoto posouzení současného stavu epidemiologické covidové situace v kraji doporučuje také vedení Jihočeského kraje všem školám prodloužení prázdnin. Podle hejtmana Martina Kuby jde o důležité doporučení, věří, že školy ho využijí a zlepší se tím celková situace z hlediska zvýšeného počtu nemocných.

„Tímto krokem získáme včetně obou víkendů devět dnů k rozpojení školních kolektivů a výrazně tak můžeme zpomalit šíření nákazy v kraji. V žádném případě nebudeme přistupovat k jakýmkoli lockdownům a zavírání škol, ale využít prodloužení podzimních prázdnin považujeme v této chvíli za racionální řešení,“ vysvětlil hejtman Martin Kuba s tím, že se jedná se o doporučení, které by měli zvážit ředitelé a starostové s ohledem na situaci v dané škole a místě.

Podle jeho slov je situace v nemocnicích oproti loňskému roku výrazně klidnější. „Racionálně vyhodnocujeme to, jací pacienti v nemocnicích leží, protože je jasné, že při větším podílu pozitivních lidí v populaci se bude zvyšovat i počet pozitivních na lůžkách,“ uvedl Kuba.

Ilustrační foto.
Školáci na Českobudějovicku si kvůli covidu možná prodlouží prázdniny

Většinou neočkování

To ale neznamená, že hospitalizovaní mají pouze koronavirus a jsou v těžkému stavu. „Jsou tam i kvůli jiným onemocněním a často zcela bez komplikací s ohledem na covid-19,“ dodal hejtman, pro něhož je velmi důležitá skutečnost, že se rozhodně nemnoží pacienti v mladším seniorském věku, kteří by byli v těžkém stavu, přestože jsou očkovaní.

„Většina hospitalizovaných v těžkém stavu jsou lidé neočkovaní. A pokud máme hospitalizované seniory s očkováním, pak se jedná o jednotky seniorů, jejichž průměrný věk se blíží osmdesáti letům a logicky mají více chorob,“ zdůraznil na závěr Kuba a potvrdil tím i slova doktorky Zuzany Roithové, předsedkyně představenstva holdingu Jihočeské nemocnice.

Proočkovanost Jihočeský kraj: