Podle  Marie Noskové z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje je celkem od začátku roku v Jihočeském kraji evidovaných 49 případů onemocnění klíšťovou encefalitidou a 239 případů lymeskou boreliózou. Ve srovnání s rokem předcházejícím za stejné období roku je hlášeno o 24 případů onemocnění klíšťovou encefalitidou méně a o 43 případů lymeské boreliózy méně. „Nejvyšší počet nemocných klíšťovou encefalitidou je na Českobudějovicku, Jindřichohradecku a Českokrumlovsku. Lymeská borelióza je nejčastěji hlášena u nemocných z Českobudějovicka, Táborska a Jindřichohradecka,“ vyjmenovala.

Důležitým preventivním opatřením je podle ní u klíšťové encefalitidy očkování a včasné odstranění klíštěte. Pro lymeskou boreliózu je důležité dodržovat nespecifická preventivní opatření, používání repelentů a prohlížení celého těla po návratu z oblastí, kde se klíšťata vyskytují.

Ilustrační foto.
Sezona hub už je tady. Pochlubte se svými úlovky, pošlete nám fotografie

Hana Bendíková z protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje (KHS JČK) doplnila, že s příchodem podzimu určitě nemůžeme očekávat méně klíšťat. „Naopak počasí a podmínky v září a v říjnu bývají pro jejich aktivitu velice příhodné. Sezónní výskyt těchto onemocnění však zcela jistě bude pokračovat i v následujících měsících,“ říká odbornice z KHS JČK.

Nejvyšší aktivita klíšťat bývá podle ní během května a června. „Následuje září, což souvisí s vhodnými podmínkami, kterými jsou pro klíšťata dostatečná teplota a vlhkost. V horkých a suchých letních měsících jsou klíšťata většinou schovaná a setkáváme se s nimi méně často,“ uvedla Hana Bendíková z protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.