V okresech Jihočeského kraje žilo v prvním čtvrtletí letošního roku 642 201 obyvatel. Vyplývá to z šetření Českého statistického úřadu. Kraj tím tak oproti začátku roku získal 68 nových obyvatel, a to hlavně díky nově přistěhovalým lidem.

Podle Petry Dolejšové z krajské správy ČSÚ obyvatel kraje v posledních letech neustále přibývá. „Dětí se rodí zhruba podobně, nárůst navyšují hlavně cizinci, kteří se k nám stěhují,“ uvedla Petra Dolejšová.

Ilustrační foto
Nezaměstnanost na jihu nepřekročila v červnu hranici 1,7 procenta

Nejlidnatějším okresem zůstává Českobudějovicko, především díky svému krajskému městu. Do největšího okresu přibylo začátkem roku přes sto lidí, prakticky všichni přistěhovalí odjinud. Přirozený přírůstek zde byl totiž záporný, počet úmrtí převážil o osm případů počet živě narozených dětí.

V druhém nejlidnatějším okrese, tedy na Táborsku, zaznamenali přírůstek nižší. Místní získali třicet osm nových spoluobyvatel, opět především díky stěhování. Přirozený přírůstek byl ale na Táborsku ze všech okresů nejslabší. Nebýt nově přistěhovalých obyvatel, ztratil by okres vlivem úmrtnosti přes sto lidí.

Podle realitního makléře Jiřího Kahouna se lidé stěhují do bytů i domů, ve městech jsou ale ceny vyšší. „Pokud lidé nevydělávají tolik, je pro ně jednodušší sehnat si bydlení na venkově. V Jižních Čechách ceny ještě nejsou tak drastické, jako třeba v Praze, rozdíl mezi městem a venkovem už ale sledovat lze,“ komentuje Jiří Kahoun. Mezi zájemci dle něj převažují mladší lidé či rodiny s dětmi.

Celkově se Jihočeský kraj drží na šestém místě v republice. Lidnatější jsou kromě Prahy a Středních Čech například kraje Moravskoslezský či Ústecký.

Ilustrační foto
Hospodářsky slabé oblasti mají podporu