„Stejně tak se v lednu tradičně přicházejí evidovat lidé, kteří sice nepracují v sezónních oborech, ale z nějakého důvodu jim skončila pracovní smlouva na dobu určitou. Ty jsou totiž často datovány právě do konce konkrétního kalendářního roku. Na druhou stranu nám i během ledna z evidence průběžně odcházeli uchazeči, kterým se podařilo nalézt zaměstnání,“ uvedl ředitel.

Ředitel táborského úřadu práce Pavel Kaczor.Ředitel táborského úřadu práce Pavel Kaczor.Zdroj: Deník/Jiří DintarÚnor tak začal s 2 430 nezaměstnanými v evidenci ÚP, což je o 132 více, než na začátku ledna. Ve srovnání s předchozím rokem je jejich počet nižší, meziročně jejich počet poklesl o 226 osob.

Historický rekord z ledna 2014 (5 935 nezaměstnaných) je stále velmi vzdálen, nyní se nepohybuje ani na polovině tohoto stavu.

Pokud jde o opačnou stranu trhu práce, tedy nabídku volných pracovních míst, ta stále zůstává početná. Aktuálně firmy nabízejí 3 831 volných pozic. To je pouze o 70 míst méně, než dosavadní rekord z listopadu 2021, kdy bylo evidováno 3 901 volných míst.

Ilustrační foto.
Uvěřila v nečekané dědictví. Podvodník ženu z Táborska připravil o dva miliony

„Tradiční vadou na kráse je fakt, že se zhruba ze 70 procent jedná o nekvalifikované posty, takže drtivá většina z nich nesplňuje podmínky takzvaně vhodného zaměstnání pro osoby, které v evidenci máme. Jinými slovy se příliš nepotkává poptávka zaměstnavatelů s kvalifikací námi evidovaných nezaměstnaných,“ upřesnil Pavel Kaczor.

Strukturu trhu práce podle jeho slov mění také skutečnost, že do důchodu odcházejí jinak kvalifikovaní zaměstnanci, než kteří na něj například po absolvování školy vstupují.

Ano si novomanželé Štěpán Soukup z Říčan a Šárka Procházková ze Stádlce řekli v Bechyni v magické datum 22. 02. 2022.
Ano si novomanželé řekli v magické datum. 22. 02. 2022 má nést štěstí

„Velmi mě mrzí nízký zájem mladých lidí o tradiční učební obory, protože prestiž i výdělky řemeslníků v posledních letech významně rostou. Řada řemeslníků si přitom vydělá více, než třeba lékař v nemocnici,“ uzavřel.

Nezaměstnanost na Táborsku vzrostla o dvě desetiny procentního bodu, tj. z 3,3 % na 3,5 %, nicméně před rokem to bylo 3,9 %.
Táborsko se stále drží mírně pod průměrem ČR, která aktuálně vykazuje míru nezaměstnanosti na úrovni 3,6 %. Nejhůře je na tom Karviná s 8,6 % a nejlépe Praha – Východ s 1,2 %.
V aktuálních statistikách EU je ČR stále na prvním místě s nejnižší nezaměstnaností, přičemž náskok na druhé Polsko činí 0,8 procentního bodu, což je v relacích tohoto ukazatele velmi výrazný odstup.
Průměrná míra nezaměstnanosti v EU aktuálně činí 6,4 %, ale třeba Řecko se potýká s bezmála 13 % nezaměstnaností (12,7 %), podobně jako Španělsko (13,0 %).