Déšť a tající sníh plní dříve vypuštěné nádrže Košín a Malý Jordán, tím se zpomalily přípravy na odstranění sedimentu ze dna.

I přítok vody do Jordánu je stále vyšší než odtok, proto nelze sestrojit projektované sací potrubí, které bude bude uložené v korytu vodopádu a umožní zvýšení odtoku z nádrže. „Odtok vody probíhá přes potrubí u štičí líhně v množství 200 litrů za sekundu a v noci také přes vodopád,“ upřesňuje Martin Staněk, ředitel divize 03 akciové společnosti Vodohospodářský rozvoj a výstavba.

Na odhalení břehů nečekají pouze stavaři, ale také pyrotechnici a archeologové.

Pyrotechnici zkontrolovali panelovou cestu a prostor obratiště u vojenské plovárny.

Archeologové v tuto chvíli upřesňují plán postupu při průzkumu břehů a dna.

Již jsme informovali o pracích na ražbě beztlakové štoly. Ta byla zahájena podle harmonogramu na konci února. Jeden odstřel rozpojí metr až metr a půl masivu podle hloubky vrtání. Štola bude měřit 150 metrů. V současnosti je hotových jedenáct metrů. „První víkend se uskutečnilo i měření hluku kolem ražby. Žádné limity ale překročené nebyly, a ražba tak může pokračovat bez omezení,“ podotýká Staněk.

Práce v termínu

Celý projekt se uskuteční ve třech etapách. Do 22. srpna 2012 má být vybudovaná spodní výpust. „Nádrž se rozdělí na dvě části, živočichové se přendají do druhé a začne se s odbahňováním,“ shrnuje Staněk. Komplikace se snižováním hladiny prý nejsou nijak kritické. „Zhotovitel stále garantuje, že schválené termíny výstavby budou podle harmonogramu,“ tvrdí Staněk.

Celkové náklady na obnovu Jordánu jsou 466 milionů korun. Město Tábor hradí z této částky přibližně 68 milionů korun. Zbytek přispěje ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí.