Prestižní závod se koná pravidelně každý rok v aeroklubech napříč republikou, táborský aeroklub se stal jeho hostitelem po dvouleté přestávce. Plachtařské mistrovství začalo předminulou sobotu a potrvá do příštího pátku.

V pondělí jej však přerušila nepřízeň počasí a podle předsedy aeroklubu Jiřího Lískovce se dá předpokládat, že nebudou moci létat ani v úterý. „Počasí tomu není nakloněné, ale s tím se musí vždy počítat. Důležité pro nás je, že již máme odlétáno šest disciplín a závody tak jsou platné,“ vysvětlil s dovětkem, že podle vyjádření meteorologů by snad mělo být možné od středy opět vzlétnout. Hranicí pro platnost závodů je splnění čtyř disciplín.

Mistrovství republiky jako závod nejvyšší republikové úrovně má za cíl otestovat pořadatelský tým a celé zázemí táborského letiště, zda odpovídá standardům Mezinárodní letecké federace požadovaným na pořádání mistrovství světa. V létě příštího roku se tu totiž má konat Plachtařské mistrovství světa juniorů.

Ilustrační foto.
Již nejsou mezi námi

Mistrovství republiky se v Táboře účastní 68 závodníků s kluzáky. Jak popsal Jiří Lískovec, cílem závodu je určit mistry republiky ve třídách Klub, Kombi 15 m a Kombi Open. „Třídy si můžete představit zhruba stejně, jako je tomu u jachtingu. Zajišťují, že své výkony porovnávají piloti na kluzácích srovnatelných výkonů,“ upřesnil.

Proti probíhajícímu mistrovství se objevily i hlasy nespokojených Táboráků, kterým vadí nárůst hluku. Petici na webu k pondělnímu odpoledni podepsala třicítka lidí.

„Chápu, že ne každý je fanouškem letectví a vždy se najde někdo, komu to bude vadit. Vždy se ale snažíme hluk minimalizovat, letadla dokážeme dostat do vzduchu během hodiny a pak je klid,“ popsal Jiří Lískovec a kritiky uklidňuje, že příští týden se letiště vrátí opět na běžnou úroveň provozu.

Zároveň se na sociálních sítích objevují i příspěvky podporující činnost klubu. Ten má nyní kolem 150 členů, z toho zhruba stovku aktivních letců, kteří se věnují jak motorovému, tak bezmotorovému létání. Několik jich létá i v balonech. Svou kariéru tu začínal i český akrobatický pilot Martin Šonka.