Umístit před infocentrum předzahrádku a zpříjemnit tak pobyt bechyňským hostům? Ano, takovou představu měla Ilona Davey, která ve městě dvacet let provozuje soukromé turistické infocentrum. Již druhým rokem o ni radní požádala, ale i letos marně. Přitom ještě před rekonstrukcí náměstí s posezením před provozovnou nikdo problém neměl.

Se záporným rozhodnutím se ale Ilona Davey nechce ztotožnit. „Loni vedoucí policie argumentoval, že nemohu mít zahrádku pro turisty, protože je to místo určené na parkování. Přitom letos radní povolili předzahrádku na parkovacích místech dvěma provozovnám hned vedle," vysvětluje Ilona Davey s tím, že ve vyjádření, které od města obdržela, nebylo zamítnutí vůbec zdůvodněné.

Podle starosty Jaroslava Matějky k němu měli jasný důvod: „Rada se shodla, že předzahrádky budeme povolovat pouze restauračním zařízením. Navíc infocentrum paní Davey sousedí s městkou policií a strážníci pak měli kvůli lavičkám problém vůbec otevřít dveře od auta," popsal starosta.

Ilona Davey ale ruce do klína nesložila a se svým problémem se obrátila se na některé zastupitele. Lenka Bakulová (KDU – ČSL) pak přišla s návrhem na projednání.
„Dvacet let pracuji pro turismus a dobré jméno města. Svou prací šetřím městu peníze a toto vnímám jako házení klacků pod nohy. V minulosti jsem žádala město pouze jednou, jestli by mi trochu vypomohlo, a bylo mi naznačeno, že si na to nemám moc zvykat," konstatovala Ilona Davey. 

Zaslechla také, že se uvažuje o městském infocentru. Toto téma se stalo také součástí diskuze zastupitelů, když jednali o digitalizaci kina. Padl návrh, že v právě v této budově by infocentrum jednou mohlo vzniknout.  „Už od října jsem neměla výplatu a provoz dotuji. Od města mám jen část propagačních materiálů a jednou jsem dostala příspěvek čtrnáct tisíc. Místo toho, abychom si vyšli vstříc, vadí pár laviček," usoudila s tím, že provoz infocentra vyjde zhruba na 1,2 milionu ročně, které takto nemusí město vydávat ze své kasy.

Podle zastupitelky Lenky Bakulové by Iloně Davey měli s provozem pomoci: „Infocentrum nemá příspěvek od města, byť je to služba v zájmu turistického ruchu. Když podpoříme paní Davey, stále nás to vyjde levněji, než táhnout infocentrum zřizované městem," míní zastupitelka.
Starosta Jaroslav Matějka ale situaci stejně nevidí. „Město dodává zdarma propagační materiály, takže lze říci, že to je z naší strany určitá podpora. Navíc infocentrum je soukromé. To by pak mohl přijít každý živnostník a chtít po nás příspěvky," argumentuje.
Na tento popud by se infocentrum a možnost podpory mělo stát bodem dalšího jednání. Tedy pokud to zastupitelé oficiálně navrhnou.

Infocentra na Táborsku

Tábor – Infocentrum je společné pro Sezimovo Ústí i Planou nad Lužnicí. Navštíví ho asi 66 tisíc turistů. Informace o památkách, ubytování či restauracích vyhledávají Němeci, Holanďani i Rusové. Město na nákup materiálu vyčlenilo 505 tisíc. Adresa: Žižkovo náměstí 2 ; telefon 381 486 230

Chýnov – Tady služba funguje od roku 2007 v městské knihovně. Poskytuje informace pro turisty o Chýnově a okolí, má k dispozici propagační předměty. Město na podporu knihovny a infocentra v letos uvolnilo přibližně 1,4 milionu. Adresa: Gabrielovo náměstí 7 ; telefon 381 297 647.

Veselí nad Lužnicí – Infocentrum nabízí regionální literaturu, turistické mapy a pohlednice či výběr propagačních a informačních materiálů o městě a okolí zdarma. Za rok ho navštíví 3,5 tisíce turistů. Město na něj přispívá 936 tisíci ročně. Adresa: T. G. Masaryka 25 , telefon 381 548 180.

Mladá Vožice – Turisté si pro informace o městě a okolí, mapy, suvenýry, pohlednice, tipy k výletům i kulturním akcím mohou přijít do Památníku Mladovožicka, kde služba funguje od roku 2011. Nejvíce návštěvníků přijde tradičně v letní sezóně. Adresa: Žižkovo nám. 80 ; telefon 381 201 921.

Soběslav – Soběslavské „íčko" bude v hlavní turistické sezóně otevřené v nových prostorách na náměstí Republiky 148. Pracovnice přivítají návštěvníky sedm dní v týdnu od 1. černa do 30. září, od 9 do 12 a od 12.30 do 18 hodin. Na požádání bude možná také prohlídka obou kostelů. Město pouze za propagační materiály platí 75 tisíc. Telefon: 601 339 095