Téměř půl roku se plánští radní rozhodovali, čí studie na obnovu pravého břehu řeky Lužnice je nejlepší. Teď mají konečně jasno a s autory vítězného návrhu číslo tři podepíšou smlouvu na projekt 1. října.

„Nakonec jsme se rozhodovali mezi všemi třemi vítězi a vybrali jsme architekty z Velkého Meziříčí. Jejich studie se nám líbila nejvíc," uvedl starosta Jiří Šimánek.

Radní tak přihlédli i k hlasování veřejnosti na webových stránkách Deníku, kde rovněž projekt číslo tři zvítězil na plné čáře.

Zaujal i Ivanu Mlázovskou z Plané, která se v březnu zúčastnila veřejného představování všech 13 návrhů. „Už si všechny studie přesně nevybavím, ale vzpomínám si, že mi přišlo jako dobré řešení instalování mol pro vodáky. Často tu totiž zastavují a mola by jim umožnila snáze zakotvit," myslí si.

Návrh brněnských architektů si radní získal i přesto, že cena, kterou požadují za zpracování projektu, nebyla nejlevnější ze všech. Jak už nám Jiří Šimánek ale dříve řekl, ze 70 procent rozhodla o vítězi kvalita studie.

„Projekt bude stát okolo 475 tisíc, což je o 120 tisíc víc, než si řekl ateliér Vltava, ale my teď díky dobře řešenému projektu zaplatíme mnohem méně za vlastní realizaci," vysvětluje starosta rozhodnutí radních.

Samotný projekt musí být hotový do konce února, poté radní začnou vybírat zhotovitele. Stavět se má na jaře, v dubnu či v květnu.

Samotná realizace by podle starosty neměla trvat dlouho. Na nábřeží vyroste nové veřejné osvětlení, mola a schodiště do řeky. Cílem brněnského ateliéru je vytvořit místo, kde se domácí lidé budou rádi procházet ve volném čase, projedou se tu na kole nebo na bruslích, a lodičkáři tu zase pohodlně zastaví a navštíví město.

„Těším se na to. Jsem člověk, který hodně chodí na procházky a líbí se mi, když je město upravené, zvlášť u řeky, což je takové místo klidu," říká Ivana Mlázovská.

Její nadšení sdílí i Pavel Borský, který rovněž navštívil veřejnou prezentaci všech projektů. „Jsem rád, že to tu opraví, protože nyní nábřeží vypadá jako odpadová stoka. Hlavně doufám, že tu vysadí nějaké stromy," říká.

Autor: Kateřina Šímová