Všechna města okresu již vědí, za co letos utratí. Patří k nim i Planá nad Lužnicí se Soběslaví. Schválené rozpočty počítají s miliony korun na zlepšení života ve městech. Zatímco Plánští spustí realizaci velkého parku a kluziště, Soběslavští budou dál zvelebovat ulice a místa v centru města.

„Již chceme dokončit rekonstrukci náměstí, a to včetně mobiliáře. Chybí nám už jen jeho střed,“ potvrdil starosta Jindřich Bláha s tím, že na akci, již realizují již kolem pěti let, mají v letošním rozpočtu 30 milionů.

Celkem Soběslavští očekávají příjmy a výdaje ve výši 161,5 milionu. Peníze dále půjdou do úpravy prostoru mezi základní školou a gymnáziem, vylepšení smuteční síně, do chodníků a silnic či rekonstrukce staré radnice.

Bude rozlehlý téměř dva hektary, nabídne spousty atrakcí pro aktivity dospělých i dětí. To je park, do něhož už v tomto roce město investuje první miliony.

Starosta Jiří Šimánek u tak zvaných Zelených vrchů zmiňuje ale i praktickou stránku.

„V blízkosti obytné zástavby máme kachní farmu a my těmito vybudovanými vrchy chceme odklonit zápach, který se z ní šíří,“ vysvětluje starosta s tím, že v letošním roce již na projektu začnou pracovat.

Hotel Palcát se dočkal úpravy vzhledu. Časem by jej měla následovat i socha husitské zbraně, po níž dostal své jméno.
Hotel Palcát ukázal svou novou tvář

Pro Zelené vrchy si připravili prvních pět z plánovaných až 15 milionů. Dva miliony bude stát přeložka vysokého napětí, zbylé tři už půjdou do terénních úprav. Vedení města také nechá zpracovat projekt, v němž se promítnou i některé připomínky od obyvatel Plané. Rozlehlý park má být hotový příští rok.

„Nebude to obyčejný park ani jen dětské hřiště, ale prostor pro celou rodinu i cyklisty, kteří Planou budou projíždět a tady si odpočinou,“ slibuje starosta.

Zastupitelé v rozpočtu schválili i další peníze pro trávení volného času Plánských. Například do sportovního centra Za Řekou poslali pět milionů na provozní úpravy terénu, ale především lidé dostanou kluziště. To doplní prostor v sousedství tenisové haly.

„Dotaci na něj nezískáme, tak se začneme bavit o tom, že bychom letos udělali levnější verzi a tu případně v budoucnu rozšířit,“ naznačil Jiří Šimánek.

Planá má letos výdaje nastavené o 21,5 milionu vyšší než příjmy. Rozdíl uhradí úspory z předchozích let. Celkem by do rozpočtu mělo přijít 81,7 milionu a odejít z něj 103,2 milionu. Deset milionů zastupitelé vyčlenili na úpravu centra, osm pro revitalizaci nábřeží.

Bývalé hokejbalové hřiště na Sídlišti nad Lužnicí již dosloužilo. Jak bude prostor využitý dál?
Zlikvidované hřiště parkování na sídlišti nepomůže