Záměr radnice pokácet poškozený jírovec, jenž je součástí stromořadí v Michalské ulici, rozlítil bechyňského rodáka Pavla Šmidrkala. „Že by léčba a tím pádem záchrana vzácného, vzrostlého jírovce v památkově chráněné zóně Michalské ulice stála mnoho peněz, takže bude úspornější strom porazit? To považuji za nepřípustné,“ uvedl Pavel Šmidrkal. Zároveň upozorňuje na případ, kdy se v Bechyni podařilo taktéž poškozený strom na cestě směrem k zámku zachránit pomocí vybudování nákladné podpěrné zdi komunikace.

Podle starosty Pavla Houdka se však v tomto případě jedná o nehospodárné řešení. „Ořezem koruny a využitím dynamických vazeb se jeho rizikovost sníží, ale neodstraní. A město je jako majitel stromu za jeho bezpečnost zodpovědné,“ sdělil starosta.

Podle Pavla Šmidrkala by však město mohlo hledat i jiná řešení. „Například umístěním cedulky s varovným nápisem, aby se lidé nezdržovali v blízkosti stromu,“ upřesnil.

Toto řešení však starosta nepovažuje za dostatečné. „Musím se ptát, co je důležitější? Zdraví lidí, nebo prodloužení života poškozeného stromu o několik let?“ ptá se Pavel Houdek.

Podle Marie Jahnové je občas třeba sáhnout i k nepopulárním krokům, pokud jsou nutné. „Stejně jako lidé odcházejí, aby udělali místo mladším, bohužel i stromy stárnou a umírají. Nikoho nemůže těšit kácet vzrostlé stromy, ale jsou situace, kdy je to nezbytné a někdo se této nepříjemné úlohy musí ujmout. Jírovec maďal je tak specifický strom, že zachraňovat jej v tomto stavu nedává smysl,“ uvedla.

Podle starosty není dosud o konci stromu rozhodnuto. „Pokud by ke kácení došlo, radnice samozřejmě přichystá novou výsadbu, tak jako jsme to dosud vždycky udělali,“ uzavřel starosta.