Jakoby se lidi domluvili a načasovali návštěvu tak, aby nestáli v zástupech. Pro změnu kratší fronty zaměstnanci úřadu ve svižném tempu odbavili. Alespoň tak tomu bylo včera dopoledne.

„Probíhalo to rychle. Jsem spokojený,“ vyjadřuje se pochvalně Filip Ambrož. I když mu přiznání zpracovával zaměstnavatel, musel kvůli chybě jít s dokumentem osobně.

Pochvala potěšila ředitele táborského finančního úřadu Zdeňka Bočánka. „Každý rok se odvíjí zhruba stejně. Poslední dny máme zorganizované tak, abychom dokázali čelit případnému náporu,“ říká ředitel.

Finanční úřad měl otevřeno i uplynulou sobotu dopoledne. Zaplatit daň mimo všední den využilo dvaadvacet osob. „Vždycky jde v řádech o desítky lidí, kteří většinou spojují návštěvu okresního města i s jinými činnostmi,“ snaží se vystihnout situaci Bočánek.

Včerejší pošta mu doručila řadu žádostí o prodloužení lhůty podání daňového přiznání. U nich se individuálně posuzuje, zda jsou opodstatněná.

K pondělnímu ránu dodalo daňové přiznání v Táboře šestasedmdesát procent fyzických osob. Očekávaných je 15 000. Případní opozdilci mají pět pracovních dnů, aby poklesek napravili bez sankce. Pokud budou dále neteční, zaplatí jednorázovou pokutu minimálně pět set korun a dále jim naskakují úroky z prodlení.

Hříšník potom může každý desátý den v měsíci na osobním daňovém účtu sledovat, jak se mu dluh úročí.

Kdo sklouzne k podání přiznání po druhém dubnu a stihne to do pěti pracovních dnů, neplatí sice pokutu, ale neprozíravě si na finančním úřadu komplikuje pozici. „Na takový subjekt už pohlížíme tak, že si v termínu neplní své povinnosti,“ upozorňuje Bočánek, jak zbytečná je skvrna na pověsti podnikatele.

Nevědomky se takovému škraloupu vyhnul Jiří Cibulka, který si jako důchodce přivydělává. „Ani jsem nevěděl, že dnes je poslední den. Výborně to tady odsýpalo a úřednice byly ochotné a přístupné. Jen to papírování pro úřady je celkově komplikované,“ svěřuje se Jiří Cibulka a míří ještě na správu sociálního zabezpečení.

Spadá do kategorie lidí, kteří dávají přednost osobnímu doručení formuláře. Souhrn povinností na finančním úřadu, na správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně, je jedním z důvodů, který odrazuje od podání daňového přiznání elektronicky. „V následujícím roce nebo dvou letech se chystá zjednodušení. Daňová správa finišuje s projektem, který umožní jedno inkasní místo, kde si podáte všechny tři náležitosti. Od toho si slibujeme, že lidi přimějeme k elektronickému podání,“ doufá v zlepšení Zdeněk Bočánek.

Pouze dvě až tři procenta podnikatelů v České republice, registrovaných jako fyzické osoby, posílají daňové přiznání elektronicky. Přitom aplikace v počítači zaručuje správné vyplnění. Není třeba další kontrola u úředníka. „Snad se nám podaří zlomit moment, kdy člověk vyplní a raději vytiskne formulář, než aby ho poslal elektronicky,“ přeje si Bočánek.

Právnické osoby podávají daňová přiznání jen přes datové schránky. U nich je běžnější, že žádají o odklad až na červen.