Když včera odbila pátá, tak mnohohlavý dav už téměř zaplnil sál hotelu Palcát a přilehlé prostory. Dvaadvacáté slavnosti piva v Táboře mají u lidí opět silnou odezvu.

Známé byly už některé verdikty degustátorů, kteří skrz chuťové pohárky ocenili pivo několika kategorií. Úspěch u nich sklidil pivovar Velké Březno. Světlé výčepní pivo obsadilo mezi testovanými vzorky třetí místo, polotmavé výčepní odsunulo všechny za sebe. Bez ohledu na výsledky, byly obletované všechny stánky jednotlivých pivovarů.

Degustátory vysoce hodnocený Březňák si nechali načepovat Čestmír Klíma z Doks u Máchova jezera a Jiří Slunečko z Plané nad Lužnicí.
„S Březňákem jsme loni začínali, potom se posuneme zase dál,“ směje se Klíma.

Oba muže spojuje zájem o myslivost a slavnosti piva jsou pro ně důvodem k opětovnému setkání.

Společně se do Palcátu vypravili i Vladimír Pochylý a Josef Balík z Tábora. „Ochutnávám především pivo, které nekoupím v obchodě nebo se s ním mám možnost poprvé seznámit. Dávám přednost vícestupňovému pivu. Nakoupím si ho tady domů a ze zásob postupně upíjím,“ komentuje svůj každoroční přístup Pochylý. Pravidelně chodí v den zahájení slavností.

„Je to proto, že tady doktor má rád dechovky a ty právě úvodní den mají přednost,“ objasňuje rozhodnutí Pochylý, který je trenérem plaveckého oddílu.
Pivo neodpírá ani svým starším svěřencům. „Je to nejlépe zpracovaná voda. Díky složení nemůže v rozumné dávce po tréninku uškodit. Spíš naopak,“ vychvaluje zlatavý mok .

Pro Josefa Balíka mají slavnosti kromě ochutnání méně známých značek další význam. „Člověk potká spoustu známých, se kterými se třeba dlouho neviděl,“ chválí si příležitost.

Zvědavost přilákala do Palcátu studenta zdravotnické školy Davida Šittlera.

„Přišel jsem slavnosti jen tak okouknout. Rozhodně to nebudu s pitím přehánět. Pivo moc nepiji, ale myslím si, že se v rozumných dávkách nedají popřít jeho pozitivní účinky na zdraví. Je to podobné jako u vína,“ objasňuje Šittler svůj úhel pohledu.

Spíš pracovně se ocitl na akci člen hudebního uskupení Cover Trio Josef Makoč.

„Dávám přednost menším pivovarům. Podle mého laického názoru si dokáží lépe ohlídat kvalitu. Člověk pozná různé druhy regionálního piva, které můžou být inspirací k výletu daného regionu,“ uvažuje nad přínosem akce.

Slavnosti piva nejsou ale jen mužskou záležitostí.

„Přišly jsme se pobavit, popovídat a ochutnat postřižinské pivo,“ shodují se v názoru Marie Malinová a Jindřiška Novotná z Tábora.