Je dobře, že se oblíbené slavnosti piva v Táboře udrželi a nezaniknou. S tím souhlasí nejen starosta Jiří Fišer, ale také Marek Pokorný z Tábora. Dostávají ale trochu jinou podobu: méně dechovky, více bigbítu. Hrát by mohli Divokej Bill nebo No name.

„Určitě jsem rád, že i nadále tady budou. Chodím na ně s partou téměř každý rok, takže snad na ně vyrazíme i letos," věří stavební dělník Marek Pokorný (31).

Za kolik lístek
Vstupenky od začátku února koupíte přes Ticketstream.
Středa, čtvrtek:  130 Kč
Pátek, sobota:180 Kč

Po oznámení odchodu Reprezentačních slavností piva z Tábora se o jejich comeback do hotelu Palcát postarali radní za ANO Radka Maxová a Petr Novák. „Jsem pivařka a pivo je mým nejoblíbenějším nápojem, ale pochopitelně by Tábor utrpěl újmu. Na slavnosti sem jezdili i lidi ze Slovenska a sousedních zemí, takže pro podporu cestovního ruchu je nezbytné tradici zachovat," zdůvodnila iniciativu Radka Maxová.

Mezi kolegy radními nenašli odpůrce. Pivní maraton je přijatelný i pro ostatní politické subjekty v radě. „Všichni jsme byli pro jejich zachování, pivní slavnosti jsme skutečně chtěli všichni, jen šlo o výši dotace. Pro příspěvek 80 tisíc jsme my nehlasovali, protože si myslíme, že by částka měla být spravedlivá v porovnání s podporou obdobných gastro festivalů. Ostatní dostávají méně," říká k hlasování Jinak! Miloš Tuháček.

Zakladatel původních Reprezentativních slavností piva Alois Srb letos soutěž pivovarů organizuje letos poprvé v Českých Budějovicích, na začátku února. V Táboře se rozjedou ke konci března.

Radka Maxová z pozice jihočeské poslankyně podporuje i českobudějovické slavnosti Aloise Srba a jak říká, bez jeho souhlasu by je v Táboře neiniciovala.
„To bych neudělala, byla by to trošku podpásovka," míní. Alois Srb ale vehementně ujišťuje, že s táborským festivalem nemá nic společného.
„Já si dělám ty svoje v Budějovicích a s táborskými nemám nic společného. Nicméně proti nim nic nemám, dnes už jich jsou v republice stovky, tak proč ne v Táboře," říká Alois Srb, který pivní festival organizuje již od roku 1991.

Pro zrod prvního ročníku omlazených slavností, jehož generálním partnerem se stal Tábor, vznikl dokonce spolek Pivní slavnosti Tábor, jehož prvním předsedou se stal senátor a starosta Chýnova Pavel Eybert. „Program už máme téměř hotový a v tuto chvíli máme nasmlouvaných kolem třiceti pivovarů. Připravujeme divácké soutěže v posuzování chutě piva a předpokládáme, že samostatnou sekci by mohly vytvořit minipivovary," přibližuje Pavel Eybert.

Bez odborné poroty

V čem se letošní slavnosti budou od předešlých ročníků odlišovat, je odborná soutěž pivovarů. Ta v Táboře nebude, o nejlepším pivu letos rozhodnou jen návštěvníci. Vítězný producent si z Tábora odveze zlatý pivní pohár.
Příznivci piva se budou moci pohybovat mezi Palcátem a klubem Recykle. O programovou náplň se stará Michal Mareš z Palcátu. „Zatím je jasný čtvrtek s Roxette revival a pátek, kdy zahraje Keks. Dál jednáme s Divokým Billem, Chinaski a Michalem Hrůzou. S No name se zřejmě už dohodneme," naznačil Michal Mareš. Rozpočet festivalu se pohybuje kolem milionu.

V Recyklu by pivo měly doprovázet i gastro speciality k pivu a zájemci by se do klubu měli dostat jednak se vstupenkou z Palcátu, ale organizátoři uvažují i o samostatných lístcích jen pro tento klub na Starém Městě. Festival se bude konat od 23. do 26. března. Na každý den může organizátor přes Ticketstream prodat 1000 až 1500 vstupenek. Pivu bude opět patřit celý hotel.