Je to už skoro deset let, co Iveta Svobodová spolu s dalšími sousedy z Husovy ulice za vlakovým přejezdem bojuje o to, aby město odkoupilo přístupovou cestu k jejich domovům. Tu totiž vlastní Lesy ČR. Nyní už místním došla trpělivost a snaží se dosáhnout svého pomocí petice.

„My jsme občany Plané, poctivě platíme daně a chceme, aby silnice patřila městu a to se o ni taky řádně staralo. Máme malé děti, které tu v noci chodí potmě, protože tu chybí osvětlení. Silnice není ani vyasfaltovaná, chybí tu i chodníky a nikdo neseče trávu. Město nám to už kdysi slíbilo, máme na to dokonce doklady, ale pořád se nic neděje," řekla Deníku své důvody k podání petice její hlavní iniciátorka Iveta Svobodová.

Starosta Jiří Šimánek ale upozorňuje na původní úmluvu obyvatel Plané s Lesy ČR. „Tito lidé, když žádali o stavební povolení, tak se smluvně zavázali s Lesy ČR, že budou za cestu platit nájem a nebudou po nich chtít žádné opravy ani údržbu. Jakmile ale dostali stavební povolení, od smluv odstoupili, a dnes chtějí po zastupitelstvu, aby cestu koupilo a staralo se o ni. Čtyři sta padesát tisíc za dvě stě padesát metrů čtverečních ale opravdu nejsme ochotni Lesům dát," rozhodl starosta.

Navrhuje ale jiné řešení. „Chceme Lesům nabídnout jiný pozemek a vyměnit si je."

Také Iveta Svobodová doufá, že cesta připadne městu. „S Lesy se dá o ceně jednat a kdyby město chtělo, odkoupilo by cestu už dávno."