Prozraďte, jakou jste dostal nabídku, že opouštíte místo ředitele?
Odcházím pracovat na generální ředitelství Úřadu práce ČR do Prahy, kde mi byl nabídnut post náměstka generální ředitelky pro sociální věci.

Co jste dělal předtím, než jste začal řídit úřad ?
V lednu 2003 jsem odešel ze školství, kdy jsem tady v budově začal pracovat jako vedoucí odboru státní sociální podpory a od srpna 2007 jsem byl jmenovaný ředitelem úřadu práce.

Když jste získal křeslo ředitele, dal jste si nějaká předsevzetí?
Ty věci, které může člověk změnit jsou do jisté míry vázané na to, jak se mění legislativa. Já jsem předsevzetí měl, aby atmosféra a duch úřadu byl takový, aby se lidem tady dobře pracovalo a i klienti cítili, že jim chceme pomoci. Aby úřad práce byl místem, kam zaměstnanci chodí rádi a klienti mají důvěru. Vše se odráží od mezilidských vztahů. Jestli se to podařilo nebo ne, nemůžu hodnotit sám, ale špatný pocit z toho nemám.

Co bylo pro vás za těch šest let nejtěžší? Došlo k velkým změnám, hlavně v sociální reformě…
Ano. Toto období bylo bezesporu nejkomplikovanější. Za sociální reformy k 1. prosinci loňského roku se k nám převáděli zaměstnanci a agendy z obcí. Byly problémy i se systémem na výplatu dávek… Hlavní věci jsme rozběhli a změny se dějí pořád. Například nyní se mluví o ukončování projektu sKaret. Stále se objevují věci, které na nás budou nějak dopadat.

Proč jste se rozhodl odejít?
Přišla tato nabídka a dlouho jsem ji zvažoval. Ale protože od pondělí odchází z generálního ředitelství stávající náměstek Žárský, tak paní ředitelka potřebovala někoho, kdo by převzal rozjeté projekty. Řekl jsem si, že to chci zkusit. Nicméně tuto změnu vnímám jako šanci zúročit své zkušenosti z první linie přímo na centrálním článku úřadu práce – především ve prospěch klientů a systému sociální agendy ÚP.

Kdo vaše místo zaujme?
Řízením úřadu má být pověřená moje stávající zástupkyně Lenka Tkáčová až do doby, kdy bude na základě výběrového řízení jmenován nový ředitel/ka. Může to být i otázka měsíců. Doba je poměrně dynamická.

Pavel Kaczor

• Do roku 2003 učil na táborské obchodní akademii.
• Jako inženýr promoval na Vysoké škole ekonomické v Praze.
• Na VŠE si posléze dodělal i doktorát (Ph.D.) se specializací například na trh práce – sociální zaměření.