Pátého potomka vám už do dokladu nikdo nenapíše. A do nových pasů s biometrickými prvky se lepí štítky, na které se vejdou dokonce jen tři jména.

„Potřebovala jsem kvůli pracovní cestě do zahraničí zapsat páté dítě, které ještě kojím, do cestovního pasu. Pán za přepážkou mi řekl, že ač jsou na to v dokladu kolonky, podle zákona a kvůli technickým parametrům mi tam dceru zapsat nemůže,“ vypráví Lucie Horváthová z Tábora. Po Schengenu by mohla paní Horváthová cestovat pouze s občanským průkazem. V něm má přitom zapsaných všech pět potomků. „V mém okolí není tak ojedinělé mít více dětí než čtyři. Zákon, který znemožňuje zapsání více než čtyři děti do cestovního dokladu je pro mě zklamáním,“ tvrdí maminka.

„Je to celkem raritní záležitost. Za celou dobu, co tu jsem jsme ještě takovou situaci neřešili. Bohužel ze zákona smíme do cestovního dokladu zapsat pouze čtyři děti,“ uvedla vedoucí oddělení evidence obyvatel, občanských průkazů a cestovních dokladů táborského odboru dopravně správních agend Jarmila Mynaříková. Dodala, že do nových pasů s biometrickýmiu prvky se pro zapsání potomků do vlepují speciální štítky, kam mohou být zapsány dokonce jen tři děti. „Jedinou cestou je pořídit pátému dítěti vlastní pas. Pokud nejde o rychlovku, stojí jeho vystavení sto korun a platí pět let,“ radí Mynaříková. Čekat však na něj můžete až třicet dní. Za tisíc korun lze pořídit na počkání pas bez biometrických prvků s platností půl roku.

„Na pasech mi doporučili, abych nechala Miriam vystavit její vlastní pas,“ říká Horváthová. Do odjezdu jí však chyběl pouze týden a podmínkou vystavení prvního cestovního dokladu u dítěte je osvědčení o státním občanství, které vystavují v Českých Budějovicích. „Připadá mi to jenom jako tahání peněz od státu. Navíc to znamená velké zdržení,“ stěžuje si Horváthová.

Žádost o vystavení osvědčení o státním občanství přijímá všech 15 matrik na území našeho okresu. Lhůta na vyřízení je však rovněž ze zákona 30 dní. Na počkání vystaví osvědčení přímo na odboru vnitřních věcí a legislativy krajského úřadu v Českých Budějovicích. „Paní Horváthové jsme vyšli vstříc, kontaktovali České Budějovice ohledně osvědčení a vystavili pas na půl roku,“ uvedla Mynaříková.

Když se paní Horváthová telefonicky informovala na pasovém oddělení o možnosti zapsání dítěte do pasu, na žádnou podmínku jí nikdo neupozornil. „Pro mě je to ale rozhodně poučení. Být emancipovaná žena s pěti dětmi a hlavně chodit na poslední chvíli se nevyplácí,“ povzdechla si Horváthová.

Úředníci na oddělení cestovních dokladů většinou lidem doporučují, aby svým dětem nechali vystavit vlastní pas. „Ne vždy cestují potomci společně s rodiči. Jezdí do zahraničí se školou nebo s kroužky, výjimkou nebývaí ani prarodiče. V tom případě pak stejně potřebují svůj vlastní doklad,“ informuje Mynaříková.

Pasy s biometrickými prvky se vydávají od září 2006. Pro jejich majitele by mělo jejich vlastnictví urychlit odbavení na hranicích, a to zejména na letištích. Vystavení vyjde pro dospělého člověka na 600 korun a platí po dobu deseti let. I tady však může spasit cestovatele při nečekané cestě do zahraničí rychlovka za 1500 korun s půlroční platností.

Při pořizování nesmí chybět žadateli občanský průkaz. U dětí je nutností rodný list spolu s rodným listem rodičů. Při vydávání prvního cestovního dokladu u dítěte do 15 let je potřeba doložit státní občanství. Do starších pasů lze zapsat čtyři děti do deseti let, u těch novějších s biometrickými prvky se vejdou jen tři.Při pouhém zapsání osvědčení o občanství není potřeba.