Vše ale ještě závisí na rozhodnutí rady města. Ta uvažuje o tom, že zpola dokončený projekt sochy Jiřího Hrzána odkoupí od prvotního iniciátora této akce – sdružení Hrzán sobě!. Sdružení původně počítalo s větší přízní sponzorů, nakonec zřejmě vybere jen polovinu z 600 tisíc korun, na které plastika zesnulého herce vyjde.

Podle starosty Tábora Štěpána Pavlíka rada uvažuje o investici zhruba 300 tisíc korun, které by pokryly odkoupení již hotového modelu a formy i náklady na odlití sochy. „Musí se doladit smlouvy o autorských právech a koupi sochy,“ upřesnil starosta Tábora. Odhaduje, že do 25. února bude jasné, zda plastika herce v životní velikosti spatří světlo světa.

„Rozhodnutí nechceme nijak odkládat, aby byla jistota, že pokud návrh schválíme, tak sochu tento rok i odhalíme,“ dodal Štěpán Pavlík.

Samotná výroba sochy potrvá zhruba tři měsíce, počítat se ale musí i se zdržením způsobeným například patinováním. K umístění bronzové plastiky tak snad dojde nejpozději v říjnu.

Sdružení Hrzán sobě!, které vzniklo už v roce 2012, původně plánovalo, že se slavnostní odhalení sochy odehraje 30. března, tedy v den hercových nedožitých osmdesátin. Jenže lidé na vznik plastiky nepřispívali v takové míře, jak by si autoři myšlenky přáli, a tak se celý projekt zadrhl.

Podle člena sdružení Hrzán sobě! Patrika Kučery na začátku pořádali benefiční akce i veřejné sbírky. „Postávali jsme s kasičkami, nicméně to nešlo tak, jak jsme si tenkrát představovali,“ přemítá.

NEJSLAVNĚJŠÍ RODÁK
„Líbila se mi myšlenka, že by vzniklo něco, co by připomínalo, dle mého názoru, nejslavnějšího táborského rodáka,“ vzpomíná Patrik Kučera. „Tenkrát mě inspirovala bronzová socha Freddieho Mercuryho ve Švýcarsku a socha Júlia Satinského v Bratislavě,“ prozradil.

V roce 2012 uspořádalo sdružení Hrzán sobě! sochařskou soutěž. Z devíti návrhů byl vybrán návrh akademických sochařek Markéty a Lenky Melkusových. Ten se také nejvíce zamlouval herečce Barboře Hrzánové, dceři Jiřího Hrzána. „Výběru jsem se zúčastnila a tento byl mým favoritem,“ prohlásila herečka před pěti lety v rozhovoru pro Deník.

V prvních dvou letech se sdružení podařilo sehnat 200 tisíc korun. Byl vyroben sádrový model a forma. Na odlití sochy ale peníze nezbyly.

Ve spolupráci s táborským divadlem pořádá sdružení další benefiční divadelní představení Hrdý Budžes v pátek 1. března.

Jiří Hrzán ztvárnil nezapomenutelné role ve filmech jako Pane, vy jste vdova nebo Slaměný klobouk. Miloval výšky, což se mu stalo osudným. Zemřel ve svých 41 letech po pádu z balkonu. Jeho ostatky jsou od roku 2012 uloženy na táborském hřbitově.