Připravil ji frymburský převozník a ledař Antonín Labaj spolu s ledařem Michalem Kulíkem, který působí v krumlovském Červeném kříži. „Já sám se otužuji již sedm let,“ vysvětlil Antonín Labaj. „O této kleci jsem přemýšlel už nějakou dobu. Letos jsme ji s Michalem Kulíkem vyrobili, protože dbám na bezpečnost. Klec zachytí koupajícího při uklouznutí, kdy by mohl zaplout pod led.“ Nebezpečné jsou ale i díry, která si otužilci vysekávají do ledu. „I když díru označí, děti jsou neřízená střela, chodí po ledu křížem krážem a v takovém místě jim hrozí propadnutí,“ říká převozník. „Tak jsme tady udělali jedno oficiální místo pro koupání Frymburáků a návštěvníků.“ Klec má rozměry krychle 1,5 x 1,5 metru a pevné dno. Do vody vedou schůdky. „Pro každého otužilce je vstup na vlastní nebezpečí,“ upozornil Antonín Labaj. „Jak se říká – otužuje celé Česko, pojďme bojovat proti koronaviru.“

Uvedení klece do provozu bylo současně pozvánkou na velkou únorovou akci Covide, nezlob mě, kterou připravuje turistický spolek Lipenska se záměrem vytvořit rekord v množství v Lipně se koupajících otužilců. Konat se bude v sobotu 27. 2. od 13 hodin na několika místech Lipenska.

Otužilci přivítali nový rok 2021.
Otužilci přivítali nový rok 2021

Zhruba desítka frymburských otužilců nechyběla ani při instalaci klece do jezera a jejím slavnostním křtu. „Koupeme se v Lipně na různých místech,“ svěřila se parta mladíků David Antl, Štěpán Boubelík, Ondřej Malák a Samuel Mihalovič. „Je to hezké, když přitom máte z vody pohled na kopec Martu, který zasněžují děla. To je super. Začali jsme se otužovat od roku 2019. Nejprve nepravidelně, teď se snažíme minimálně dvakrát týdně.“ Účinky si pochvalují. „Díky tomu mi není tak zima. A nejsem nemocný. Odtud dnes po vykoupání odejdu v kraťasech,“ dodal jeden z nich.

Již posedmé se otužilci na Silvestra koupali v řece. Foto: Archiv akce Silvestrovský Lannův ponor vltavský
Na Silvestra se otužilci opět tradičně koupali

Ti, kdo se přijdou zchladit do vod jezera, mají k dispozici i určité zázemí. "Zchladit se může, kdo chce. Klec bude přikrytá poklopem, aby se pořád nemusela vysekávat díra a někdo do díry nespadl. Máme tady i tamhle v čekárně, v tom bílém mobilním domku na břehu, převlékárnu."

Až led roztaje, klec poputuje z vody ven. "Namontujeme na ni vzduchové vaky, nafoukneme je, aby plavala, a až roztaje celé Lipensko, vytáhneme klec ven," popsal Antonín Labaj. "A připravíme na příští sezonu. Projekt otužování u ledové magistrály je součástí doplňkových služeb. V budoucnu tady možná přibude i sauna. Uvidíme," naznačil slibně.