Do dveří banky dnes vstoupil pro Kovosvit velmi důležitý člověk: jeho nový Baťa. Na počátku byli podle našich informací až čtyři, právo vstoupit a ucházet se o firmu v Sezimově Ústí měla ale dostat jeden jeden vyvolený. Možné kupce vyhledával majitel František Komárek pomocí agentury PWC.

Přišel se představit a bankéře přesvědčit, že je schopný Kovosvit zachránit. Zda se mu to povedlo hned dnes, se nám nepodařilo ověřit. Ani generální ředitel Blahoslav Fajmon se během dne mezi různými jednáními nezmínil o konkrétních jménech zájemců. Spekuluje se ale například o vlivném českém zbrojaři napojeném na Izrael.

Důležitější  však je, že stoupající nervozita zaměstnanců začíná mít oblejší tvary. „Říká se, že příští týden peníze dostaneme, tak snad už bude konec. Na účtu mám poslední tisícovku," potvrdila s celkem veselou tváří mladá inženýrka. Optimismus je i ve slovech ředitele Fajmona, který rovněž věří v úspěch.

„Žiju ve stejné naději, ale předpokládám, že dnes (v pátek) se investor představuje bankám, které ho musejí schválit. Všichni vědí, že se v pondělí musejí odeslat peníze a všichni se k tomu postavili tak, že je to reálné," přibližuje GŘ aktuální dění. Zaměstnanci by pak měli červencové výplaty dostat ve středu, tedy 17. den po splatnosti.

Ředitel Fajmon ale přesto po svých zkušenostech, kdy se situace pomalu každé dvě hodiny měnila, nechává prostor k opačnému vývoji. Pro ilustraci uvádí, že například ve čtvrtek musel jet trasu z Tábora do Prahy hned třikrát. Pokud Kovosvit převezme nový vlastník, předpokládá, že jeho mise ve fabrice skončí. 

Svůj scénář narýsovala také radnice, která již avizovala, že své občany zaměstnané v Kovosvitu nenechá na holičkách. Zastupitelé ve čtvrtek večer jednomyslně schválili poskytnutí bezúročné půjčky. Pokud ale v Kovosvitu půjde vše dobře a rychle, nemuselo by na ně vůbec dojít.

„Dostali jsme informace, že pro jednání s investory je klíčové datum 31. srpna, to má být vše dojednané a hotové. Jinak hrozí riziko, že jim odejdou zaměstnanci. Pokud tedy chtějí zachovat hodnotu podniku, musí jednat rychle," míní starosta Martin Doležal. O bezúročnou půjčku ve výši 10 tisíc na půl roku by mohlo požádat 140 Kovosviťáků z Ústí. Městské kase by výdaj 1,4 milionu nečinil zásadní problém.