Pětiletá Natálka Kubešová z Tábora už byla v cirkusu třikrát. Nejraději má veselé klauny.
„S těmi je legrace. A taky mám ráda pejsky, kteří umějí tančit,“ upřesňuje.

Zvířat, která umějí neobvyklé kousky, nabídne nejen Natálce cirkus Berousek hned několik.
Své šapitó si postavil u táborského Kauflandu a první návštěvníci mohou přijít již dnes v 17 hodin. Po všechny dny až do neděle se divákům představí opice jezdící na poníkovi, prasata, která umí troubit na trumpetu i další cvičená domácí zvířata. A chybět nebude ani vzrušující vzdušná akrobacie.
„Myslím, že to je program, který lidé příliš neznají a bude to pro ně něco nového. Máme například komického dirigenta, což je taková legrační scéna,“ slibuje nejen Natálce manželka majitele cirkusu Olga Berousková.

A přidává ještě něco navíc. Scénku s nosálem. Toho si Berouskovi pořídili hlavně proto, že nejde o běžné cirkusové zvíře.
„Nosála v žádném jiném cirkusu neuvidíte. Bylo ale velmi těžké ho vycvičit, on je hrozně mazlivý, hravý a přítulný, ale nerad něco dělá na povel. Tak ho nenutíme a spíš ho lidem jen ukazujeme,“ dodává Berousková.

Cirkus Berousek je rodinným podnikem, v dřívějších letech vyjížděl na štace společně s cirkusem Sultán, nyní však už své šňůry táhne sám.
Důvodem byl rozšiřující se počet rodinných příslušníků a touha odrostlých dětí po větším uplatnění. Z rodiny už jsou aktivně zapojeni čtyři členové. Šestnáctiletá dcera Karina se například věnuje zvířatům. „Ošetřuju zvířata, ale také s nimi vystupuji. Nejraději mám koně, které i drezúruji,“ říká pokračovatelka slavného rodu, ze kterého pochází principál Ferdinand Berousek.

Také Olga Berousková strávila pod střechou šapitó celý svůj dosavadní život. Její matka pocházela z cirkusové rodiny a otec, původně student konzervatoře, k cirkusu utekl poté, co se nepohodl s rodiči. Dětství proto Olga prožila v maringotkách a neměnila by. Již v pěti letech tu také potkala svého budoucího manžela. Vystupování naplno se ale mohla věnovat až po maturitě. Vzdělání bylo pro její rodiče prioritní.

Dnes se Olga Berousková stará o celý provoz, vyřizuje administrativu, vede účetnictví, moderuje program a také předvádí dva akrobatické kousky.
Na cestách bude rodina až do konce listopadu. Po Táboru míří do Písku.

Alena Šatrová, Andrea Zahradníková