Vesnice spadá pod Mladou Vožici a patří k ní ještě osadu Těmice. Oldřichov najdete severně od Tábora, mezi Mladou Vožicí a Miličínem. Momentálně je zde kolem stovky stavení a žije tu 240 obyvatel.

První písemná zmínka pochází již z roku 1352. Nicméně už o sto let dříve je v jedné listině zmiňován jistý Pavlík z Oldřichova. Vzhledem k tomu, že zmíněný Pavlík pocházel z Táborska, je dost možné, že se jedná o stejný Oldřichov.

Ve 14. století byla obec rozdělena na části, které patřily různým pánům například Rožmberkům nebo pánům ze Štramberka. Až v 17. století jsou obě části Oldřichova připojeny k mladovožickému panství.

K místním zajímavostem patří především raně gotická stavba ze 13. století kostel sv. Filipa a Jakuba, který je obklopen hřbitovem a tyčí se nad návsí. Jeho stav už od pohledu nepůsobí utěšeně, což vnímá i místní obyvatel a rodák Josef Otradovec.

,,Kostel je na spadnutí. Hodně do něj zatéká, jsou zapotřebí velké opravy. Kdysi nám ho i církev za symbolickou částku jedné koruny nabízela, ale na opravu nemáme." Místním osud kostela ale není lhostejný. Například letos v Mladé Vožici oldřichovští hasiči zorganizovali charitativní koncert, jehož výtěžek určili právě na opravu kostela.

I když je Oldřichov malou vesnici s nevelkým osídlením, kulturně nestrádá. Každoročně si tu místní pořádají pouťovou zábavu, hasičský a myslivecký ples, stavění máje a pálení čarodějnic. A při rozsvěcování vánočního stromku drží tak zvanou vánoční nadílku. Spolupracují na ní hasiči, myslivci i obec. Scházejí se na ní nejen místní, ale přijdou i děti z okolí.

I Oldřichov ve své minulosti míval svou vlastní školu. Postavili si ji tu v roce 1895, ale nyní již desítky let nefunguje. Děti tak musejí dojíždět do Ratibořských Hor, nebo do Mladé Vožice.

Zatímco živá škola Oldřichovu schází, jiné služby tu fungují dobře. K dispozici tu mají kulturní dům s knihovnou, fungující hospodu, fotbalové hřiště, víceúčelové hřiště pro volejbal, nohejbal a tenis a hlavně i obchod s potravinami. Ten stávající sice brzy zavře, ale jak místní říkají, brzy se o přísun potravin postará Jednota. Kdo si nevyberu v Jednotě, má možnost si zajet do Mladé Vožice.

Aby si vesnice udržely mladé rodiny, vědí, že se musejí postarat o zábavu pro děti. A té si tady místní drobotina užije dost i v zimě. Zimní stadion to sice není, ale rybník na návsi ho hodně připomíná. Dokonce tu mají i večerní bruslení, protože v roce 1996 si kolem rybníka postavili osvětlení.

V okolí vesnice najdete i několik míst, která stojí za návštěvu. Dva kilometry od Vožice leží zřícenina hradu Šelmberk, na jejíž hlásku je možné vystoupat a rozhlédnout se po kraji. Dochovala se i část panského obydlí ze 16. století. Za zmínku také stojí blízký, volně přístupný židovský hřbitov, nacházející se nedaleko Elbančic. K vidění je zde 180 dochovaných náhrobků barokního a klasicistního typu, z nichž nejstarší pochází z první poloviny 18. století.

Klára Hejdová