Jindřich Bláha ze Soběslavi, František Dědič a Jaroslav Zvěřina z Tábora. Žádná žena, žádná výrazná změna. Voliče mají k ODS lákat jména, která na politické scéně figurují řadu let.

Dnes večer jihočeští občanští demokraté ukončí práci na sestavě 22 jmen, s nimiž se budou u voličů ucházet o jejich hlasy. Táborsko vysílá tři želízka, ani jedno ale nedrží prim. „Jména jsme seřadili a předložíme je podle abecedy," říká oblastní šéf Jaroslav Zvěřina.
Klíč, podle něhož se budou obsazovat místa na kadidátce, určí až grémium strany na dnešním sněmu. Jasné je obsazení postu lídra.

Stranu na jihu do voleb povede Martin Kuba. Jisté šance na obsazení čelního místa má také šéf oblasti Táborska. „Mám být tím, kdo by mohl přinést ODS preferenční hlasy, proto bych měl být na předním místě. Snad se to pak podaří," je si Jaroslav Zvěřina vědom malé šance strany na úspěch a dodává, že Martin Kuba je po „návratu" na jih Čech (původně chtěl vést kandidátku ve Středočeském kraji, ale nedostal podporu) logickou jedničkou.

„Nese hlavní zodpovědnost za výsledek a v ODS má pevnou pozici. Nedovedu si představit, že by se mu někdo postavil," dodává.
Strana si u voličů snižuje šance také tím, že alespoň z Táborska nenabízí obměnu kádrů. Chybí nové výrazné osobnosti a také ženy, Simona Žirovnická z Tábora se do seznamu oproti roku 2010 nedostala. Změnou může být jen to, že v boji o parlamentní křeslo ji vystřídal otec Jaroslav Zvěřina a ten by se v případě úspěchu vrátil na začátek své politické kariéry, kdy poslancem již byl.

Za sociální demokraty šlo z okresu do kraje šest lidí. Na listinu se dostali čtyři, přičemž nejlépe si vedl ekonom Jan Mládek z Dráchova. „Tajným hlasováním jsme určili pořadí a to předložili krajskému výboru. Na celkovém čtvrtém místě máme Jana Mládka. Kandidátku schválilo předsednictvo, jako jedna z mála získala téměř sto procent hlasů, když souhlas dalo 141 členů a jen tři byli proti," uvedl šéf okresního výkonného výboru Jaroslav Kupsa.

Podle okresu 
a angažovanosti

ČSSD má systém, že každý okres obsadí jedno čelní místo za lídrem, přičemž rozhoduje velikost okresu. Zimolovo Jindřichohradecko ale s Vítězslavem Jandákem přeskočilo Táborsko, proto se Jan Mládek dostal až na čtyřku.

Jaroslav Kupsa říká, že on sám kandidaturu z osobních důvodů odmítl, ale je coby první náhradník připraven naskočit do krajského zastupitelstva. Ze seznamu se také po dlouhých letech vytratilo jméno Jana Babora. Jak nám řekl, chce už odpočívat a užívat si důchodu.
ANO Andreje Babiše na Táborsku vede Kamila Kopsová z Tábora. Ani ona se o místo ve Sněmovně neuchází a jistotu zatím nemá žádný kandidát. Jak říká, hlasovat se na kraji bude až v pátek. „Pokud se pan Babiš nerozhodne jinak, bude jihočeskou jedničkou Radka Maxová z Plané nad Lužnicí, která je zároveň naší krajskou manažerkou," upřesnila.
Kandidáty vybírají podle zásluh a práce pro ANO.

Jistotu již mají kandidáti komunistické strany. Šesté místo získal Ladislav Šedivý, předseda okresního výboru z Tábora. To na Václava Eberta se tentokrát nedostalo.

„Důvěru dostal starší a zkušenější. Vsadilo se i na to, že je mediálně známější než já. Snažili jsme se, aby se dostalo také na ženy a vůbec na lidi napříč okresem. Proto máme na kandidátce člena z Bechyně, kde býváme ve volbách úspěšní," říká Václav Ebert.
Jména schválilo rozšířené plénum okresu a následně krajská konference.

Kdo chce do PČR

ČSSD – schválené:
Jan Mládek z Dráchova
Jaromír Novák z Veselí n/L
Olga Bastlová z Tábora
Pavlína Glotzová z Opařan

ODS – schvalují dnes večer:
Jindřich Bláha ze Soběslavi
František Dědič, Tábor
Jaroslav Zvěřina, Tábor
ANO – neschválené
Radka Maxová, Planá n/Lužnicí
Radek Přílepek, Tábor
Jiří Holub, Tábor

KSČM – schválené:
Ladislav Šedivý, Tábor
Zdeněk Straka, Lom
Růžena Novotná, Tábor
Josef Válek, Bechyně

KDU-ČSL – schválené:
Jaroslav Hejl, Veselí n/Lužnicí
Viktor Mačura, Tábor

TOP 0P – schvalují dnes:
Lenka Horejsková, Tábor
Václav Matějů, Veselí n/L