Dle vyjádření starosty Jaromíra Černého revitalizační opatření vyšlo na téměř 2,1 milionu. „Rozhodli jsme se pracovat na etapy, bohužel jsme nenašli žádný vhodný dotační titul, a tak investici hradíme z našich zdrojů,“ uvedl.

Sediment nebyl kontaminován. „Rozbory byly vyhovující, vzorky neobsahovaly žádné těžké kovy, tak se mohl rozvozit po poli a hned tak dále využít,“ upřesnil. Na příští rok plánují úpravu hráze a výsadbu zeleně. „Umělou hráz směrem od obce osadíme travou a zpevníme také stromy,“ dodal.

Ilustrační foto.
Tábor chystá zdražení poplatku za odpad

Do rybníka Myslivecké sdružení Liška vrátí rybí osádku, na jaře se zde uskuteční Den dětí, na podzim výlov a v létě dětský tábor.

Kateřina Kubů z Košic doufá, že se u lesa po čase znovu osvěží. „Je to taková dostupná lokalita na kole. Když jsme byli malí, tak jsme se tu koupali, třeba bude voda chvíli zase čistá,“ doufá.

V neděli 10. listopadu do Tábora přijel již podevatenácté svatý Martin na bílém koni.
Svatomartinskou slavnost navštívily tři stovky lidí

PRVNÍ VELKÝ ZÁSAH

Na dno rybníka Krmičný se těžká technika podívala prvně. „Před dvaceti lety myslivci vyčistili loviště. O žádné jiné významné stavební úpravě nevím,“ sdělil Jaromír Černý.

Odbahňovací práce provedla firma Dřevotvar z Chýnova, začalo se 9. září a hotovo bylo v závěru minulého měsíce. „Sediment odtěžily bagry na původní dno. Od vybudování rybníka úplně poprvé,“ podotkl starosta.

Tzv. Kozí stezka, frekventovaný chodník mezi ulicemi Jordánská a Kpt. Jaroše, kudy chodí lidé ze Starého města pěšky mj. do nemocnice či zpět, je uzavřen.
Kozí stezka je zavřená

Rybník byl před provedením akce rok vypuštěný, aby podloží dostatečně vyschlo. „Zvolili jsme raději těžkou techniku, než pouze odsání sedimentu,“ upřesnil. Toto řešení se osvědčilo, protože celkem ze dna Tatry odvozily na čtyři tisíce kubických metrů usazeniny.