Vláda vyzvala veřejnost, aby výskyt této šelmy nahlásila přes formulář na jejích webových stránkách https://www.land-oberoesterreich.gv.at/wolfsinfo.htm, nebo přes telefon.

Naopak "konec vlčího poplachu" oznámila v případě stržení telete v Unterweißenbachu. Analýza DNA jednoznačně prokázala dílo lišky.

Stařenka se prošla

Ve středu dopoledne ohlásil 67letý Němec na dovolené v Bad Ischlu ztracení své 76leté sestry při procházce. Místní hasiči poté vydali oznámení na sociální síti, po kterém se ozval pozorný občan Bad Goiseru, že ženu viděl v poledne severně od městečka. V 19.30 ji pak našli hasiči a policie a v pořádku ji předali bratrovi. V akci bylo na 200 mužů, vrtulník, psovodi a více hlídkových vozů. "Zvlášť pozoruhodné je, že 76letá ušla za asi devět a půl hodiny přes patnáct kilometrů," píší OÖN.

Muslimské šátky lze zakázat

Evropský soudní dvůr posílil práva zaměstnavatelů, kteří zakazují muslimským zaměstnankyním nosit pokrývky hlavy, napsaly OÖN. V odůvodnění soud uvedl, že "zákaz nošení jakékoliv viditelné formy politického, světonázorového nebo náboženského přesvědčení může být z pohledu zaměstnavatele oprávněný v zájmu prezentace neutrality firmy nebo bránění sociálních konfliktů".

Soud v dané věci projednával dva případy z Německa. V jednom byla muslimská zaměstnankyně necírkevní školky vícekrát napomínána za to, že přicházela do práce se šátkem. Pracovní soud v Hamburku požádal o výklad evropského práva Evropský soud. Obdobně soud postupoval v roce 2019 ve věci muslimky z oblasti Norimberka, která žalovala drogerijní řetězec za zákaz nošení šátku v prodejně a dovolávala se svobody náboženství.

Bandidos jsou nepřehlédnutelní.
Od sousedů: Rakouské příhraniční městečko na pochodu

Už v roce 2017 Evropský soud rozhodl, že interní zákaz politických a náboženských symbolů na pracovišti není bezprostřední diskriminací. Přání zaměstnavatele podávat zákazníkům obraz neutrality je legitimní a patří ke svobodám podnikání, řekli tehdy soudci.

Rysici střelili

V případě mrtvé rysice nalezené v únoru u Bischofsmaisu (okr. Regen) jsou nové poznatky. Podle dolnobavorského policejního ředitelství byla nejspíš zastřelena, píše PNP.

Když bylo v dubnu oznámeno, že rysice uhynula hlady v důsledku těžkých zranění, chtěli vyšetřovatelé blíže zjistit jejich příčinu. Tělo nechali mikrobiologicky vyšetřit a ukázalo se, že mohlo jít o postřelení, ne o mrtvici, jak se původně předpokládalo. "Stupeň destrukce zraněné tlapy a zjištěné částečky naznačují užití tříštivé střely užívané i při lovu," uvedla zpráva. Vyšetřování vede dál policie v Regenu.

Trochu rychlý český šofér

Dopravní policie v Pasově kontrolovala ve středu dopoledne na parkovišti Mitternach na B533 u Grafenau tahač s českými značkami. Přezkum záznamů tachografu jeho vozidla ukázal, že 36letý český řidič překračoval až o 20 km/h povolenou rychlost typu jeho vozu, tedy 60 km/h. Bylo s ním zahájeno přestupkové řízení a na místě musel složit kauci, napsala PNP.