FOLKLOR I DIVADLO

Na pódiu se vystřídaly folklorní seskupení Plzeňský mls a Javor z Lomnice nad Lužnicí. Vedoucí lomnického souboru Marcela Božovská uvedla každý výstup a současně vyhrávala na housle, na dudy jí doprovázel Ivan Fabián, další tanečníci a zpěváci v blatských krojích se také nenechali zahanbit. Perličkou se však stalo pouliční vystoupení Divadla Kvelb z Českých Budějovic. V jejich nejnovějším autorském kusu je totiž ústřední postavou dva a půl metru vysoká kvočna.

VESELÁ SLEPICE

Ve 14 hodin se do davu vloudila fousatá babka hledající slepici. Společně s dětmi se jí podařilo kvočnu přivolat. „Ná, puťa, puťa, slípko, kde jsi? Pí, pí, pí, pojď mezi nás,“ volala. Veselá slepice se nakonec nechala nalákat na bonbóny. A jelikož je cvičená, předvedla i všechny svoje kousky. Otočky, stání na jedné noze i pokus o vzlet, pozřela dokonce jednu maminku z davu. Tatínek pro ní byl už velké sousto. „Vystoupení se nám moc líbilo, bylo hravé a divadelníci zapojovali i diváky, což bylo moc fajn. Tak dobře jsme se dlouho nepobavili,“ konstatovali manžele Matouškovi.

Zdroj: Lenka Pospíšilová

Tým herců pod vedením impresária Petra Lukase cestuje dodávkou. Kvelb, nezávislé divadlo, hraje pouze vlastní autorská díla, rekvizity, kulisy i režii si dělají sami. Rádi improvizují a experimentují, používají metafory a nadhled. Nejdůležitější je pro ně pobavit diváka. Jejich tituly alternativního rázu už viděly stovky lidí napříč Evropou. Na Táborsku už jsou známí díky svým obřím andělům. Dalším vystoupením herci připomněli zvyky a tradice Velikonoc.

Na rynku si každá generace našla to svoje. Prodejci nabízeli široký sortiment, od květin, přes krajky, dřevěné hračky, pomlázky, věnce, svíčky, mýdla, textil, keramiku, sýry i řeznické výrobky. Medovina, svařené víno i pivo teklo proudem. Děti se navíc mohly povozit na dobovém dřevěném kolotoči, vyrobit si v dílně velikonoční dekoraci či si prohlédnout živá zvířata.