Na rozdíl od předchozích ročníků je letošní akce zaměřena primárně na seniory a geriatrické pacienty.

Během více než dvouhodinové návštěvy potěšili Zdravotní klauni v táborské nemocnici desítky pacientů, personál nevyjímaje. Celkem šest profesionálů s červenými nosy, kteří do Tábora přijeli, je speciálně vyškoleno právě pro práci s geriatrickými pacienty. Svou vizáží, kostýmy, ale i scénkami, které rozehrávají, se snaží pacientům maximálně přiblížit a vyvolat v nich milé vzpomínky na mládí a časy, kdy si naplno užívali života. Hrou na hudební nástroje a zpěvem lidových písní tak rozezpívali snad každého.

Jejich návštěvu si po zkušenosti z loňského roku nenechal ujít žádný z 68 přítomných pacientů. Z externího oddělení byly naopak navíc dovezeny dvě dámy, které o setkání s klauny speciálně požádaly. Usazeny na chodbě si tedy vychutnaly kávu, ale zejména spoustu kouzel a triků, které jim šestice s červenými nosy předvedla.

„Nejsilnějším momentem pro mne bylo sledovat jednoho z pacientů, který se chtěl s klauny vyfotit, ale nestihl to. Byl imobilní, a tak poprosil o něco pohyblivějšího souseda z vedlejšího lůžka, aby mu pomohl do vozíčku. Následně pak vyrazil chodbou za klauny, získat vytoužený společný snímek“, uvedla Klára Palečková z organizace Zdravotní klaun.

Celou návštěvou je provázela zdravotní sestra a koordinátorka dobrovolnického centra Irena Vávrová. Ta o dobrou náladu pacientů sama aktivně pečuje, proto ji velice potěšilo, že Zdravotní klauni na oddělení opět zavítali. Jejich „věrnost“ odměnila domácím pečivem a úsměvem, který jí z tváře snad nikdy nemizí.

Návštěva klaunů pacienty doslova nadchla. „Bylo to úžasné zpestření jednoho všedního odpoledne! Moc jsem se pobavila a zasmála. Škoda, že tu s námi nemohou být klauni častěji. Člověk s nimi zapomene i na ty své bolístky,“ ohodnotila návštěvu klaunů pacientka táborské nemocnice Jiřina Sedloňová.

Kateřina Procházková