Logo Deník na návštěvě.Zdroj: Deník

Uvidíte na nich například prezidenta Edvarda Beneše u jeho vily, interiér místní továrny, Baťovy domky a mnoho dalšího.

Sezimovo Ústí leží 4 km jižně od Tábora na soutoku Kozského potoka a Lužnice v nadmořské výšce 399 m. Město se dělí na dvě části. První se rozprostírá na místě bývalého středověkého města, druhá byla založena v rámci výstavby bývalých Baťových závodů.

První doklad o existenci Sezimova Ústí je z roku 1250. Týká se zasvěcení tamního klášterního kostela sv. Dominikovi.

Historické fotografie Tábora z archivu atelieru Šechtl a Voseček. Zveřejňujeme je s laskavým svolením Marie Šechtlové.
Z historie Tábora: Židovská synagoga, Koželuhy či Pražská brána

Podle pověsti Sezimovo Ústí založil Sezima, pátý a nevlastní syn Vítka z Prčice, člena šlechtického rodu Vítkovců. Název ani městečko se neudržely dlouho, v roce 1420 osadu ležící mezi Planou nad Lužnicí a tehdy nově založeným Táborem dobyli a vypálili husité. Nová obec tu vznikla teprve roku 1828 a po sto letech se vrátila k původnímu jménu, do té doby se jí říkalo Starý Tábor.

Pokud půjdeme po památkách, v Sezimově Ústí zaujme vila, kterou si zde nechal postavit prezident Edvard Beneš. V areálu je spolu s manželkou Hanou pohřben.

Z historie Tábora: Husův park či bruslaři a plavci na Jordáně. Fotografie pochází z táborského atelieru Šechtl a Voseček. Zveřejňujeme je s laskavým svolením Marie Šechtlové.
Z historie Tábora: Husův park či bruslaři a plavci na Jordáně. Podívejte se

Nejstarší historickou památkou je empírový kostel Povýšení svatého Kříže, vysvěcený roku 1841. Na budově školy je busta pedagoga a spisovatele Josefa Švehly.

Rodinnou tradici fotoatelieru založil roku 1865 Ignác Šechtl. Na jeho práci navázal Josef Jindřich Šechtl, Josef Šechtl a Marie Šechtlová. Z jejich činnosti se zachoval tematicky mimořádně bohatý archiv čítající statisíce snímků. Rodina fotografů tak po několik generací objevným způsobem mapovala dění ve městě a jeho širokém okolí.

Máte doma také zajímavé snímky z našeho regionu? Pošlete nám je na email redakce.taborsky@denik.cz