S nápadem přišla trenérka mladých požárníků Jitka Matúšů. „Vzpomněli jsme si sice na poslední chvíli, takže už nebyl materiál od pořadatele, ale děti byly touto myšlenkou nadšené a místo pravidelného tréninku se těšily na pobyt venku, a tak jsme neváhali a začali s přípravami,“ vysvětlila.

Nejdříve jsme požádali o požehnání obec, potom jsme vytvořili plakát, kde jsme upřesnili čas a místo setkání. Náš úklid jsme nazvali Ukliďme Košice a okolí. Následovalo vytipování lokalit s největším množstvím nepořádku, mimo jiné také registrace úklidu na www.uklidmecesko.cz. „Měli jsme trochu obavy, že se nás nesejde mnoho, protože se tento den konal odpoledne na místním hřišti fotbalový zápas, ale opak se stal pravdou,“ dodává s úsměvem Jitka Matúšů.

Tuna odpadků

Po pečlivém přepočítání se do sběru zapojilo 43 dobrovolníků nejen z řad hasičských, ale jako samostatná jednotka fungovali členové mysliveckého sdružení Liška, dále pak zastupitelé obce, rodiče s dětmi a další občané. Ani jeden pytel z 50 nepřišel na zmar - pokud tedy průměrně jeden plný vážil kolem 20 kilogramů, podařilo se nám přírodě pomoci od 1 000 kilogramů odpadků. Tuna odpadu to už je tedy číslo.

Týmová práce

Velitelé pěti týmů na startu dostali mapy s trasami a jejich popisy, každý si nafasoval igelitové pytle a provázek, kdo neměl, dostal do výbavy ještě pracovní rukavice či reflexní vestu. První trasa byla na vyčištění asi neobtížnější, jednalo se o taluty směrem Planá nad Lužnicí a úsek kolem rybníka Koberný. Tuto dostal na svá bedra starosta obce Jaromír Černý se svým týmem „dospěláků“. Nezapomněl mi na konci v žertu vyhubovat: „Tak ti pěkně děkuji, vybrala si nám opravdu to nejhorší, to jsme si mákli.“ Jeho úklidová parta se skládala z jeho manželky Jaroslavy a dcery Lucie, dále pak starosty SDH Košice Václava Kornherra a manželů Hercíkových. Paní Hercíková ocenila výbornou organizaci i celý jejich tým: „Spolupráce byla skvělá, účastníci milí a pracovali jako draci. Nepřátelský byl jen vítr.“ Doplnila také jeden postřeh: „Na sobotní vyjížďce na kole jsme registrovali nepořádek na trase Doubí – Roudná, jestli nezapojit příště i chataře.“

V sobotu se konala akce „Ukliďme svět, Ukliďme Česko“, kterou letos už po čtvrté v Soběslavi pořádali Piráti pro Soběslav.
OBRAZEM: Piráti uklízeli Soběslav

Do ostatních týmů jsme už s klidným svědomím rozdělili 19 dětí. Na Myslkovice šla Iva Škrletová se syny Kubou a Michalem, Marek Šandů se synem Markem, Lenka Pospíšilová s přítelem Lukášem Krejčím a dcerou Aničkou, děvčata Janička a Martina Svatkovi, Anežka Kornherrová a Natálka Pospíšilová. Na Doubí vyrazila skupinka pod vedením Jitky Matúšů s manželem Edou a synem Vaškem včetně Matěje Turka a Natálky Klípové. Do „Rybníčků“ směr Chabrovice se vypravila velitelka Anička Pospíšilů s manželem Michalem a dcerou Aničkou, Jana Velenovská s dětmi Jonášem a Vojtou, jejichž sestavu doplnila Adélka Šuléřová. Pátý ryze holčičí tým uklízel směr Tučapy, vedla ho Libuše Čamrová a skládal se z Julie Kornherrové, Aničky Matúšů a Natálie Navrátilové. „Myslím, že jsem postřehla, jací jsou lidi prasátka, našli jsme 18 pet lahví na jenom místě. Mohli bychom to zopakovat, moc mě to bavilo a nasmáli jsme se,“ ohodnotila akci Natálka Navrátilová. Nesmíme zapomenout na myslivce ve složení Pavel Vostoupal, Pavel Hanousek, Jan Černý a Jiřina Prachařová, kteří pracovali na vlastní pěst v Lipkách a svých místech. Jako svozy plných pytlů fungovaly dva hasičské automobily se řidiči Václavem Čamrou a Václavem Daňkem se závoznicí a navigátorkou Danou Daňkovou. Jako komunikační prostředek výborně posloužily čtyři vysílačky.

Ve zkratce report

Odpad se v zavázaných černých pytlích nechával u silnice a dle hlášení do vysílaček si jej naši svozníci vyzvedávali. Na sběrný dvůr odjížděla kolem 16 hodiny plná obecní Avie. Pavel Vostoupal se svým mysliveckým týmem naplnili odpadem ještě káru svého malotraktoru. Mezi největší nalezené zajímavosti týmy zařadily např. lodičky, monitor, smaltový kbelík, golfový míček, boty, autosedačku či blatník od auta. Odměnou pro všechny byly vynikající vuřty na ohni pro děti s limonádou pro dospělé s pivem. Děkujeme všem, co pomáhali, jak s organizací, tak i těm, co se podíleli na úklidu, bylo to opravdu vydařené odpoledne a už se těšíme na příští rok.