V Budislavi na Táborsku se letos čapímu páru povedlo vysedět hned čtyři, celá šestičlenná rodina vítá každého návštěvníka na čerstvě posečené louce za obecní značkou. Zde našli zřejmě výborný zdroj potravy, jejich jídelníček obsahuje především hmyz, žáby, žížaly, plže či hraboše.

Čápata jsou podle ornitologů už velká a dají se velmi dobře pozorovat. Ta budislavská vypadají, že nemají ze zvědavců ani strach. Od dospělých je poznáte díky tmavým nohou a zobáku. „Letos prvně vyvedli čtyři mladé, je to rarita a budí to zájem u lidí,“ podotkl starosta obce Roman Čížek. Nedávno byli místní brodiví práci i sečteni. „Byli tady ornitologové, vylezli na komín po žebříku, provedli jejich sčítání a každého mladého okroužkovali,“ dále poznamenal.

Zajímavostí je také to, že hnízdiště může každý rok při migraci obsadit jiný pár. „Říkali mi, že je to náhoda, není pravidlem, že se na hnízdo vrací každoročně stejný pár,“ předal postřeh z návštěvy ornitologů. „Čápi jsou zde poměrně dobře k zastižení, určitě je nepřehlédnete. Loni se nám stala i taková nešťastná příhoda. Jednoho mladého čápa potrhal pes. Museli jsme volat ornitology ze Sedlčan. Ti ho ošetřili a odvezli, během měsíce ho dali tak dohromady, že se mohl zase vrátit,“ uzavřel vyprávění.

Lenka Pospíšilová