Zocelené muže v pátek 28. srpna na průjezdu Planou nad Lužnicí doprovodily i ženy. Kulatého výročí se zúčastnila většina členské základy a dorazil i početný fanklub podpořený mediálním zájmem.

ZAČÍNALI JAKO DVACETILETÍ

Horský vůdce Petr Vavruška si letos musel k ruce vzít i tiskového mluvčího Tomáše Doudu, aby společnými silami stíhali odpovídat na všetečné dotazy. „Jezdíme to už více než půlku života, začínali jsme jako dvacetiletí kluci, Rolling Stones také pořád hrají,“ upozornil, že mají ještě dost před sebou.

Páteční dopoledne plánské ulice brázdil sympatický tým sedmi recesistů, konal se v pořadí 28. ročník letního běhu na lyžích.
Lyžaři překvapili řidiče na plánském přechodu

Rok od roku zlepšují techniku, ale zastávky a soutěže zůstávají. Snaží se také neporušit tradici. „Mám asi jen jednu, maximálně dvě absence, ale omluvené. Šlo opravdu o vážné zdravotní důvody,“ smál se Tomáš Douda.

Koronakrizi zvládli z přehledem. „Tu jsme přežili bez ztráty kytičky. Nyní po třiceti letech můžeme hodnotit a srovnávat. Úrazy nějaké byly, měli jsme zranění i v přímém přenosu, ale vždy se všem podařilo dokončit,“ doplnil.

Práce v roušce je neomezovala. „Záchrana životů se nám dařila i takto, na stížené podmínky jsme zvyklí a trénovaní. V terénu se řídíme počítačem,“ dodal Petr Vavruška.

NA TENIS NA LYŽÍCH

V zimě v roce 1990 vznikla Horská služba Planá nad Lužnicí a chtěla navázat na srpnový tenisový turnaj. „Chtěli jsme to propojit, a tak od té doby jezdíme poslední pátek v srpnu na tenis na lyžích,“ osvětlil historické souvislosti Tomáš Douda.

U RADNICE SNĚŽILO

Divácky nezajímavější byla časovka u radnice, kde se jako osvědčený startér předvedl starosta Jiří Šimánek. Díky dobrovolné jednotce plánských hasičů si ji závodníci užili v improvizované stopě. „Nebyl to sice prašan, ale sníh jsme během třicetileté kariéry nezažili. Tímto děkujeme dobrovolným hasičům, sláva akci,“ uzavřel náčelník.

Letošní kulatiny byly speciální mazáním pomazánkového másla na lyže, milou oslavou byla i pivní třicítka na zastávce v cyklosportu a večer po sportovní aktivitě všechny čekalo ještě velkoplošné promítání z historie plánské horské služby.

29. ročník recesistické a sportovní akce HS Open v Plané nad Lužnicí.
Pět statečných vyrazilo do ulic na lyžích