Den strávený v krásné přírodě si užijete, klidně i s dětmi, pěšky, na kole nebo třeba na lodi, vlastní, vypůjčené nebo jako pasažéři na pravidelné povltavské lince.

Trasa dlouhá tam a zpátky 24 kilometrů (jedna cesta ze sportovně relaxačního areálu na Hluboké na Purkarec je 12 kilometrů dlouhá, s převýšením 200 metrů) lemuje levý břeh Vltavy a je značená červeně (pro pěší), cyklostezka je povětšinou asfaltová. Na Babu, vyhlídku ve stejnojmenné přírodní památce, to je z Hluboké necelých 6 kilometrů, na zříceninu Karlův hrádek deset kilometrů.

Přístav v Hluboké nad Vltavou se svou dominantou, hlubockým zámkem.
Lodní dopravci čekají na uvolnění opatření, na Vltavě přibyla spousta novinek

Po Hněvkovické přehradě, jejíž vzdutí sahá až do Zámostí, vás sveze, jakmile stát uvolní protipandemická opatření, i pravidelná lodní linka. Loď Lanna jezdí na Purkarec z Českých Budějovic, Malše z Hluboké.

"Dost lidí tu začalo jezdit i na paddleboardu, snesou si ho na vodu u mostu pod přístavem, nastoupí a jedou," přiblížil David Šťastný, předseda destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko. "Na Babě, Pod Karlovým hrádkem a na Purkarci jsou mola, další v létě přibude na nové ferratě kousek nad Purkarcem." Kdo paddleboard nemá, může si ho půjčit na Hluboké.