V pořadí již 6. ročníkem zahájili letošní letní prázdniny. Areál plovárny patřící TJ Spartak Soběslav se pro návštěvníky otevřel v 17 hodin.

„Program začínal až v 19.30 a představili se tři interpreti. Otevřeno bylo dříve, protože většina lidí je přímo z gymnázia, znají se mezi s sebou, tak aby měli čas a možnost si před vystoupením popovídat,“ podotkl jeden z pořadatelů Adam Ondřej. Vstupné bylo 50 Kč a končilo se až po půlnoci. Mezi současné i bývalé studenty dorazilo i několik učitelů.

První se publiku představil pop-folkový písničkář Fabián Berka z Jindřichova Hradce. Zajímavostí je, že při hře na kytaru zároveň používá looper pedál, jeho hudba díky tomu nezní sólově, ale jako celá kapela. Známý je především z portálu youtube, kde už nasbíral téměř 750 tisíc zhlédnutí. „Jsem písničkář, takže uslyšíte převážně písně, které jsem napsal svým bývalým přítelkyním, děkuji za pozvání, v Soběslavi hraji již podruhé,“ uvedl před začátkem. Během svého vystoupení zapojoval interaktivně publikum jak hlasem, tak rukama a nezapomněl předvést svůj osobitý humor, podařilo se mu úspěšně dokončit výstup i bez jedné ze strun, která mu v zápalu hry praskla.

V sobotu 23. června oslavil Sbor dobrovolných hasičů Jistebnice už 140. výročí od založení sboru.
OBRAZEM: Jistebničtí hasiči slavili 140. výročí

Druhým interpretem byla soběslavská pop-punková klučičí kapela Náhodný výběr. Čtveřice pod tímto názvem vystupuje od roku 2014, už má za sebou přes dvě stovky koncertů po celé České republice a řídí se mottem: „Baví nás hrát, za svojí tvorbou si stojíme a věříme v ní. Máme své sny a cíle, za kterými si jdeme.“ Vystupují ve složení Martin Bednář (zpěv, saxofon), Marek Ctibor (kytara, zpěv), Vít Sechovec (kytara, zpěv) a Štěpán Bartoš (bicí, zpěv). Ti zde obecenstvu mimo starší tvorbu představili i novou píseň Černá ovce. V současnosti pracují na své již třetí desce.

Památník Edvarda Beneše připravil slavnostní zahájení nové výstavy.
Zahradní slavnost otevřela expozici

Trojici vystoupení uzavřel moderátor a DJ Pavel Janovský z Tábora. „Mikrofon jsem prvně držel 16. ledna 2009 na svém maturitním plese v Milevsku, kde jsem se spolužákem moderoval tombolu. To byl zřejmě ten okamžik, který mě utvrdil v tom, že za mikrofon patřím. Bavit lidi mě zkrátka baví,“ informoval o svých začátcích. Tenkrát měl dva sny, odmaturovat a moderovat, vypadá to, že oba se mu splnily. V repertoáru má Pavel hudbu od 80. let po současnost a nebál se roztancovat celý kemp.

Lenka Pospíšilová