Radost z nových monitorů dechu pro novorozence prožívali v pátek ve dvou nemocnicích. Prostřednictvím Nadace Křižovatka získali tři v písecké nemocnici a 13 v táborské. Pro čerstvě narozené děti jsou nesmírně důležité kvůli syndromu náhlého úmrtí, které je ohrožuje. Dochází k němu náhle a neočekávaně, převážně ve spánku, i když jsou miminka naprosto zdravá.

Monitor dechu jim může zachránit život. Skládá se ze dvou částí. Snímací deska se uloží pod matraci a reaguje na pohyby dítěte při dýchání. Při zaznamenání zpomalení, nepravidelnosti, zástavy či apnoické pauzy spustí zvukový a světelný signál, takže zdravotníci hned reagují. Náhlé úmrtí kojenců se vyskytuje nejčastěji do 6. měsíce, nejvíce mezi 2. a 4. měsícem života.

Projekt Maminko, dýchám, jehož cílem je vybavit porodnická a novorozenecká oddělení, nejlépe všechny postýlky, těmito přístroji, výrazně pomáhá snižovat úmrtí kojenců. V některých nemocnicích si je mohou rodiče půjčit domů.

V současné době disponuje monitorem dechu každá jihočeská nemocnice. V Českém Krumlově jich mají deset. Od čtvrtka jich mají v písecké nemocnici celkem 30 a v Táboře dohromady deset. Třicítka jich sleduje dýchání nejmenších ve Strakonicích a patnáct v Prachaticích, kde je možné si v nemocniční lékárně za poplatek monitor vypůjčit domů. Takto je využít v domáčím prostředí lze např. také v Jindřichově Hradci, kde je 35 monitorů dechů součástí každé novorozenecké postýlky. Neonatální oddělení českobudějovické nemocnice vlastní 20 přístrojů.