Když procházíte kolem budovy Waldorfské základní školy Mistra Jana v Ratibořských Horách, zaslechnete dětský smích, povyk či zpěv. Na obecní zahradě v těsné blízkosti budovy svépomocí vznikla zahrada, na které děti rády tráví přestávky i odpolední čas ve družině.

Rodiče a učitelé spolu s dětmi postupně tento prostor zvelebují a každý rok se posune blíže vysněné představě školní zahrady, která by byla vhodná pro dětské hry, ale také pro ekologické pěstování rostlin, zadržení vláhy v půdě a zkrášlení celého pozemku. Do této doby ve svém volném čase rodiče a učitelé opracovali a instalovali kmeny a sedátka z kulatiny na sezení pro děti.

„Opatřili jsme sud na dešťovou vodu, věnovali bylinky a několik keřů, založili malý záhon na zahradě školy. Učitelé školy zhotovili vyvýšené záhony, osázeli je společně s dětmi a založili kompost. Z obce do zahrady odpoledne a o víkendu zavítají matky s dětmi a skupiny mládeže. Blízko zahrady se totiž nalézá dětské hřiště. Zahrada je tak součástí veřejného prostoru obce a je otevřena po celý den,“ uvedl ředitel školy Martin Procházka.

Malíř Jiří Řeřicha v Obrazárně Špechar Želeč
Malíř Řeřicha na vlně příboje v Obrazárně Špejchar Želeč

Díky tomuto nastavení se z okolí školy stává klidné místo plné kvetoucích okrasných rostlin a keřů. Přírodní zahrada je navržena tak, aby kvetla po celou sezonu a poskytovala důležitou vláhu a stín. Škola klade důraz na pobyt dětí venku a nový prostor využije nejen jako přírodní učebnu, ale i jako místo pro konání různých akcí pro rodiče i obyvatele obce.

„Důležitou podporu jsme nalezli také ve vedení obce Ratibořské Hory a dalších místních lidech, kteří mají potřebnou techniku či materiál. Tato zkušenost je velmi cenná, pro většinu lidí se stává zvelebení kusu půdy důležitou hodnotou místní komunity. Mnoho práce a materiálu nám lidé darovali,“ dodal ředitel.

Ubytovna v Táboře deset dnů po požáru. Škodu hasiči odhadují na pět milionů.
Požár v Táboře připomíná torzo střechy. Lidé z ubytovny nevěří, že šlo o náhodu

Grant pomohl kromě zaplacení nové půdy a zemních prací zakoupit trvalky, keře a stromy. „V současné době je trend proměny veřejných míst v přírodní parky a zahrady velmi rozšířený a má nesporné výhody, jak pro lidi, tak celkový ráz obytných čtvrtí. Hlavně mě těší, že se děti naučí starat o přírodu. Trochu mi to připomíná, jak jsme se ve škole učili pracovat na školních pozemcích,“ uzavřel se smíchem starosta Ratibořských Hor Radek Lamboj. Zvelebená místa také přispějí k lepšímu zadržení vody v krajině.

Oživení školní zahrady se podařilo díky podpoře z grantového programu Zelené oázy, který vyhlašují Nadace Partnerství a společnost MOL Česká republika. Program Zelené oázy přispěl na tento projekt více než 50 tisíc korun.