Přesně ve 14 hodin otevřela komise dveře i ve volebním okrsku číslo jedna v soběslavském městském úřadu. Neuteklo ani pár vteřin a před stolem stál s občanským průkazem první volič: devětapadesátiletý Miroslav Ondřej. „Vybíral jsem si jednotlivé kandidáty ze všech různých stran. Volil jsem slušné lidi, kteří mají morálku. Žiji tady celou dobu a tak je většinou znám," prozradil svůj postup.

Za celé volby by se mohlo do tohoto okrsku dostavit dalších 801 zaregistrovaných voličů. „Podle mého názoru bude účast stejná jako v komunálkách před čtyřmi roky, ale byl bych rád kdyby přišlo více lidí," řekl za celou komisi Jaroslav Forejt, který u voleb zasedá již potřetí. Nejmladším členem komise je devatenáctiletý Ondřej Drachovský, který je v sehraným týmu letos nováčkem. Ale hned se stal místopředsedou. 

V soběslavské základní škole Komenského seděla komise, která měla na starosti okrsek číslo 3. Zaregistrovaných voličů má celkem 1037. Předsedkyní je dvacetiletá Kristýna Lustová, která už takto v komisi seděla čtyřikrát, ale v komunálních volbách je to poprvé.

Za třičtvrtě hodiny přišlo do obecního úřadu v Roudné odvolit přibližně deset lidí. Zaregistrovaných voličů tam mají celkem 447. Nejstarší voličkou je dvaadevadesátiletá místní rodačka. V loňských komunálních volbách k urně dorazilo zhruba šedesát procent obyvatel. Nyní se nejen komise myslí, že by mohlo přijít do volební místnosti lidí více. Roudenští si totiž mohou nyní volit ze čtyř stran, z toho dvě jsou nové, před čtyřmi lety tomu tak nebylo. 

V Klenovicích by mělo k volební urně přijít 471 lidí. Nejmladšímu voliči je osmnáct let a nejstaršímu je úctyhodných 89 let. Za první půl hodiny odvolilo zhruba prvních osmnáct voličů. V minulých komunálních volbách byla účast přes pětapadesát procent, nyní Klenovičtí doufají v účast přesahující šedesát procent. Vysvětlují to i tím, že si obyvatelé nevolí pouze jednu stranu, jak tomu bylo před čtyřmi lety, ale mají na výběr ze dvou.