A podle toho to na silnicích také vypadá.

13.28 hod. - Na Táborsku napadlo v noci z neděle na pondělí mezi dvěma až čtyřmi centimetry sněhu. Jak potvrdil provozní náměstek táborské Správy a údržby silnic Miroslav Turek, o žádnou kalamitu se nejednalo. „K žádným zásadním komplikacím nedošlo, všechny silnice na Táborsku jsou sjízdné. V žádném případě není možní mluvit o kalamitě ani krizovém stavu. Přesto jsme měli celou noc  nasazeno  26 sypačů a 4 traktory,“ sdělil.

Zásadní problémy nehlásí ani nejvýše položené lokality Táborska, tedy Jistebnicko a Mladovožicko. Potvrdil to i řidič z povolání Bohuslav Melichar z Pojbuk. „Musím říct, že je to tady moc hezké a sníh by mohl vydržet až do Vánoc. Na silnicích tady ale problémy nejsou. Zrovna jsem na cestě z Pojbuk do Pacova a je posypáno i prohrnuto,“ sdělil v pondělí kolem desáté hodiny ranní Bohuslav Melichar.

Starostka Pojbuk Jana Králová si práci silničářů nemohla vynachválit. „Přestože jsme ve výše položené lokalitě, už od časného rána nemáme se sjízdností silnic žádný problém. Je prohrnuto a posypáno. Silničářům bych tentokrát vystavila jedničku s hvězdičkou,“ uvedla.

Asi nejvíc sněhu tradičně zaregistrovali na Nadějkovsku. Ani tam ale nejsou hlášeny žádné nepříjemnosti. „Přítelkyně jela ráno od nás z Nadějkova do Tábora a volala, že silnice jsou naprosto v pohodě,“ prohlásil Radek Seidl z Nadějkova.

12.10 hod. - Přibyla nehoda se zraněním, a to na výpadovce z Prachatic na Husinec. Zhruba do 14 hodin zde řidiči mohou počítat s omezením. Provoz je řízen kyvadlově jedním pruhem. 

12.07 hod. - Policisté evidují další nehody, naštěstí to zatím jenom odnášejí plechy. U obce Hajany na Strakonicku skončila dodávka v příkopu. U Mirotic na Písecku zastavila nákladní auto svodidla. Dodávka havarovala i u Dolního Třebonína na Českokrumlovsku.

11.28 hod. - Z hromadné nehodu u Čejkovic: "Větší auto, které jsme nabourali, jsme měli půjčené. Jeli jsme pro novou kuchyň. Na někoho se zlobit? Na také vrstvě rozbředlého sněhu ani není divu, že jsme do sebe narazili," řekl řidič z Českých Budějovic.

10.51 hod. - Kolem 10. dopoledne bylo nasazeno na Českobudějovicku Správou a údržbou silnic 23 vozidel. Například na trase Boršov - Kamenný Újezd. "Hlavní silnice je prohrnutá," uvedla na adresu údržby Martina Pierová, referentka obecního úřadu. "Místní komunikace udržujeme sami. Pluhuje se celé dopoledne," doplnila Martina Pierová.

10.48 hod. - Přestalo sněžit, hlavní tahy mokré, kolona u Kamenného Újezda stojí dál.
Cestu autem z Větřní do Českých Budějovic zdokumentovala Miroslava Husárová. Silnice jsou mokré, kolona ve směru České Budějovice  - Kaplice se zatím nerozjela.Zdroj: Miroslava Husárová Jiří Němeček, provozní náměstek českokrumlovského závodu Správy a údržby silnic okomentoval dopoledne stav na silnici E55 v okolí Holkova a Velešína: „Stojí to od Krasejovky, už zhruba dvě až tři hodiny, nemůže se tam dostat sypač budějovického závodu. Kopce u Nažidel a Netřebic už jsou sjízdné, přestalo sněžit, a tak se situace uklidňuje po celém okrese. Od noci je v akci všech 19 sypačů a také traktory na výpomoc, veškerá technika je venku.“

10.26 hod. - Kvůli uvízlým kamionům je zablokována také silnice mezi Rančicemi a Opalicemi poblíž Kamenného Újezdu. Podle Jiřího Matznera uvízly v kopci tak, že kolem nemůže projet ani sypač, který by zlepšil sjízdnost komunikace.

10.19 hod.  - Od Kaplice ve směru na Dolní Dvořiště stojí kolona kamionů až k "Nažidláku", hlásí uživatelé sociálních sítí.

10.14 hod. - Pozor! Policisté varují před ledovkou na hlavním tahu u Šěvětína. 

10.12 hod. - Nehody na Českobudějovicku přibývají. U obce Svatý Jan nad Malší havarovalo osobní auto, dvě auta se střetla v Nové Vsi a také v Litvínovicích na Českobudějovicku. 

10.04 hod. - Ráno v půl deváté se další nehoda stala v Doudlebech, kde byl při střetu s vozidlem sražen chodec.

9.53 hod. - Noční sněžení zkomplikovalo dopravu na silnicích a poznali to třeba i jihočeští profesionální hasiči. Podle tiskové mluvčí Venduly Matějů zasahovali od 22. hodiny v neděli do pondělního rána v rámci kraje u desítky nehod.

U Čejkovic na Českobudějovicku se stala hromadná nehoda osmi aut a začaly se tvořit dlouhé kolony.Zdroj: Martin TučekVelké problémy způsobil řidičům například karambol u Čejkovic na Českobudějovicku. Podle policejní zprávy zde havarovalo celkem osm vozidel. Nehoda se stala před půl devátou. Omezení provozu se předpokládá až do 10.30 hodin. Nehoda vytvořila na silnici I/20 u obce Čejkovice dlouhé kolony vozidel, protože provoz byl řízen kyvadlově a průjezd zůstal jen jedním pruhem. Nehoda se ale naštěstí podle policie obešla bez zranění.

9.42 hod. - Gabriela Jungbauerová přijela v pondělí před devátou hodinou ráno do Českých Budějovic z Kamenného Újezdu. „Jela jsem pomalu, tak to šlo. Ale silnice byla odhrnutá tak půl na půl,“ zhodnotila.

Na neprohrnutou silnici ze Suchého Vrbného směrem do centra Budějovic si v pondělí ráno stěžovala paní Andrea. „Byly tam jen projeté koleje. Ale je to pochopitelné, jak hustě sněžilo, silnice pořád znovu zapadávala,“ řekla paní Andrea, která se před devátou hodinou ráno vydala na další cestu autem od českobudějovického Kauflandu.

Řidiči autobusu Vladimírovi, se prý jelo vcelku dobře. "Akorát mě zpomalovali cestáři, kteří mají jinou rychlost než já. Potkával jsem je všude, byli u Týna, na Hluboké i v Budějovicích," popsal.

9.40 hod. - Na silnici I/39 u Kamenného Újezdu ve směru z Budějovic na Kaplici i Český Krumlov stojí oba pruhy. 

Zdroj: Ludmila Němečková

"Z Českých Budějovic do Krumlova to bylo šílené, stály oba pruhy," okomentovala pro Deník ranní situaci Petra Zaumüllerová z Českého Krumlova. "Ale od Krumlova do Budějovic to šlo." 

Silničáře, kterým mnozí řidiči stav silnic vyčítají, hájí uživatel sociální sítě píšící pod jménem Jirka Ribka: „Jsou dané prioritni silnice a nějaká vedlejší rozhodně mezi ně nepatří, mají povinnost udržovat silnice sjízdné, to neznamená suché jako v létě. Ti z těch, kteří mají řeči, by si měli zkusit jít jezdit s posypovým autem, hodiny jízdy, neustále koukat do padajícího sněhu a podobně. Pak si budete vážit, toho co tu máme. Mimochodem v Rakousku na vedlejších silnicích je to někdy horší než u nás.“

9.36 hod. - Od Vodňan je již silnice na Budějovice, kde se u Čejkovic stala hromadná nehoda osmi aut, průjezdná. Ve směru od Budějovic to podle jednoho z řidičů Martina Tučka pořád stojí. 

9.28 hod. - Relativně lepší situace je na Jindřichohradecku, kde jsou silnice většinou mokré a sníh řidiče tolik netrápí. Námraza však drtí Majdalenu. Na Hradecku je problémem na silnicích spíše mlha než sníh. „Máme tu mezi dvěma a pěti centimetry sněhu. Silnice první třídy jsou hodně mokré po chemickém ošetření, na silnicích druhé a třetí třídy je ujetá vrstva sněhu pokrytá posypem,“ sdělil v devět hodin ráno Jiří Fix ze Správy a údržby silnic s tím, že všechny silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. „Hodně sněhu bylo tentokrát v Třeboni a jejím okolí, a potom jako obvykle v okolí měst Studená, Nová Bystřice a Dačice,“ doplnil. 

Od devíti hodin dopoledne platí výstraha před nebezpečím námrazy u Majdaleny – na jediném místě z celého jindřichohradeckého okresu. „Kolegové z firmy jeli v šest hodin ráno do Českých Budějovic a hlavní silnice mezi Hradcem a Budějovicemi byly protažené a čisté. Řidiči ale jezdili velmi opatrně,“ řekl Martin Lejtnar z Jindřichova Hradce.

9.21 hod. - Na fotkách na Českokrumlovsku idylka, ale pozor, klouže to!  Silničáři solí, služby města v Krumlově prohrnují, ale opatrnost je nutná jak pro řidiče, tak i pro pěší. 

9.18 hod. - První větší sněžení na Strakonicku, napadlo přes 15 centimetrů. V neděli 17. prosince v podvečer se Strakonicko dočkalo prvního letošního velkého sněžení. Podle zpráv z Hydrometeorologické stanice v Kocelovicích napadlo od nedělního podvečera přes 15 cm mokřejšího sněhu. 

Silničáři jsou v terénu cca od půlnoci. "Jezdíme na směny, ale všechny tahy jsou průjezdné. I kritické Zlešické zatáčky by měly být v pořádku," uvedl ředitel SÚS Strakonice Robert Vavřík.

Autobusový dopravce ČSAD STTRANS Strakonice hlásil jeden spoj, kde musela být přidána náhradní doprava a dvě zpoždění.

Oficiálně letos je nové ošetřování strakonického Podsrpu, silničáři už mohou oficiálně používat sůl. 
Podle předpovědi má sněžit ještě během pondělního dopoledne, později dojde k oteplení.

Sníh komplikuje život i na Prachaticku. 

8.45 hod. - Například na Českokrumlovsku hlavní tah I/39 pokrývá vrstva rozbředlého sněhu. K nehodě dvou aut došlo u Dolního Třebonína, od Dolního Dvořiště na České Budějovice frustrovaní řidiči hlásí také bílo, v kopcích stojí kamiony.

Silničáři po silnicích jezdí, ale kvůli sněžení silnice znovu zapadávají.

Proto velmi opatrně! 

Na první pohled zimní idilka na Prachaticku.

Policisté od rána upororňují na dopravní problémy v řadě míst kraje. Nejméně do 9 hodin musejí řidiči kvůli nehodě osobního auta počítat s problémy u Písku na hlavním tahu na Plzeň. Také v ulici Burketova v Písku se srazila dvě auta.

Sníh na Písecku.

Další nehoda je z rána u Soběslavi na Táborsku. Hromadná nehoda osmi aut je u Českovic na hlavním tahu z Budějovic na Vodňany. provoz je zde řízen kyvadlově. A u Přešťovic na Strakonicku je auto v příkopu. 

Všechny karamboly jsou naštěstí bez zranění. 

Aktuální situaci sledujeme.