První skutečné víno z nové úrody, nikoli tedy burčák, si vinaři poprvé na jazyku poválejí vždy 11. listopadu v 11.11 hodin. Tento čas je spojen i s vyhlášením konce první světové války v roce 1918, a tak je možné pozvednout číši i na památku bojovníků za samostatnost země.

Svatomartinské víno se v sobotu koštovalo také ve vinotéce Ladislava Makovce na Starém Městě. Um moravských vinařů obodoval vysokými známkami.

„Musím říct, že letos se víno hodně vydařilo. Máme asi třicet vzorků od dvaceti vinařů a všechny jsou výborné. Myslím, že jde o nejlepší ročník za všechny roky, kdy se vínu věnuju,“ zhodnotil letošní produkci vína se svěží vůní a chutí po ovoci.

To už kolem něj cinkaly sklenice a po prvním polknutí mu hosté vinotéky kýváním hlavou dávali za pravdu. „Dobré,“ shodli se i manželé Petr a Martina Melenovi, kteří se do stejné vinotéky s přáteli vydávají ve stejný čas každým rokem.

S vyprázdněním lahví se spěchat nemusí, sommeliér Ladislav Makovec ujišťuje, že v dobré kvalitě vydrží řadu měsíců. Připít si s ním můžete i na příchod jara, kvalitnější Svatomartinská vína vydrží bez problémů i rok.
Tímto dnem začal také prodej vstupenek na táborský Festival vína, který se o přízeň přihlásí v únoru.