K významnému životnímu jubileu poblahopřáli paní Kaškové starosta Stanislav Mrvka a místostarostka Petra Blížilová. Paní Kašková je ve velmi dobré kondici a jako recept na dlouhověkost uvádí práci. „Stále pracuji, vařím, ráno vstávám po sedmé hodině a chodím ke slepicím, které mám na konci ulice na zahradě,“ říká paní Marie Kašková.

Dopoledne má paní Kašková plné ruce práce, ale po obědě si dopřeje trochu toho odpočinku. „Televizi pouštím až večer, ráda se dívám na detektivky, a také hodně čtu. Na čtení potřebuji brýle,“ dodává jubilantka. Paní Kašková pochází z Moravy má tři děti, dvě dcery a jednoho syna, 6 vnoučat a 9 pravnoučat. Maminka jí zemřela, když jí bylo 10 let. Jejího syna, Antonína Kašku, znají Hradečáci například z nočních prohlídek na zámku nebo z jindřichohradecké činohry.

Antonín Kaška.
Divadlo hraje v jednom. Všech dvacet osm rolí

„Teta mě do Jindřichova Hradce pozvala ve 14 letech, abych sem šla pracovat. Pracovala jsem šest let v nemocnici v prádelně. Tři roky jsme celý den prali na valše, pak postavili novou budovu prádelnu a kuchyni, tam jsem byla další tři roky. Poté jsem byla rok u jednoho advokáta a v roce 1939 jsem se vdala za holiče, šla jsem do školy a vyučila se kadeřnicí,“ doplnila svůj životopis paní Kašková. Profesi kadeřnice vykonávala celý život. Kadeřnický sušák na vlasy s umyvadlem dodnes stojí u paní Marie v předsíni.

„Musím přiznat, že paní Kašková nám všem přítomným doslova vyrazila dech svým temperamentem, životním nadhledem a vtipem. Dožít se v tak výborném stavu sta let zasluhuje uznání. Za sebe musím říci, že jsem velice rád, že se takovýchto akcí mohu zúčastnit. Na těchto setkáních se dozvíte životní zkušenosti lidí, kteří mnohdy neměli život lehký, a přesto si dokázali udržet pozitivní smýšlení a zdravého ducha. Popřál jsem paní Kaškové především hodně zdraví a ať je stále tak čiperná, jako doposud,“ dodal starosta města Stanislav Mrvka.

Karolína Průšová

Na snímku jsou (zleva) předsedkyně ZO ČSBS Písek Hana Bruncvíková, jubilantka Nina Nováková, členka písecké organizace Ludmila Fučíková a sedící je Irena Hrbáčková, čestná předsedkyně ZO ČSBS.
Oslavuje sté narozeniny