V pořadí 14. ročník festivalu začal v pátek 21. července a pokračoval do sobotní noci. Součástí byl již tradičně fotbalový turnaj v malé kopané o želečský pohár, letos přibylo utkání v bumperballu, beerpong a další rozptýlení. Speciální atrakce tu mohly navštívit i děti, čekala na ně vodní skluzavka, lezecká stěna či skákací hrad. Na pódiích se vystřídaly české hvězdy jako UDG, Buty, Slza, Rybičky 48, Totální nasazení, Divokej Bill, The Fialky, Alkehol, Harlej, Arakain s Lucií Bílou a další, ze zahraničních kapel přijali pozvání slovenští No Name a německá formace Alphaville.

Letos chtěli pořadatelé posunout festival na vyšší úroveň a obohatit ho o více zážitků. „Snažili jsme se vše zdvojnásobit oproti minulým rokům. Dvakrát tolik zábavy na dvakrát větším prostoru nám také, ale přineslo dvakrát tolik starostí a problémů,“ konstatoval v sobotu odpoledne pořadatel Martin Janoušek. Během pátečního dne dle jeho slov pojal areál přes šest a půl tisíce návštěvníků. „Myslím, že u srovnatelného čísla zůstaneme i dnes,“ informoval s potěšením o návštěvnosti.

Jako moderátoři se představili Kateřina Nekolná a Zdeněk Izer, který zde předvedl i svou talkshow. K urychlení prodeje sloužily speciální platební čipy, které si návštěvníci nabili hotovostí a pak už se nemuseli starat o peníze. Hudebně byl festival velmi zajímavý, vybral si každý od rocku, popu po punk a metal. „Na dvou hlavních pódiích hrají kapely na střídačku, takže se hudba nekryje,“ upřesnil. Zbylé dvě stage se skrývaly ve stanech. Vystupující nezaskočili ani speciálními přáními. „Kapely neměly žádné zvláštní požadavky, spíš se jednalo o standard, žádné extra móresy jsme nezaznamenali,“ poznamenal. K hodnocení letošního ročníku se však zatím neměl. „Myslím, že je předčasné hodnotit festival v polovině, dnes by o tom bylo těžké mluvit, neumím předvídat, zkuste se zeptat zítra,“ podotkl na závěr.

Lenka Pospíšilová

Letošní ročník Vltavotýnských slavnosti, které se konaly ve dnech 20. a 21. července. Foto: Miroslav Bžoch
Slavnosti nabídly muzikál i koncert Debbi.