Hrr na vraha! Chci tě do americké armády, Britové, vstupte do armády vaší země, Zasejme semena vítězství nebo Už Slovensko vstává, pouta si strhává.
Takovými slogany volaly Spojené státy americké nebo Velká Británie své muže a ženy do obrany země během první světové války. Hlavním nosičem byly před sto lety srozumitelným jazykem kreslené plakáty.

Originály angloamerických válečných plakátů, které jsou od soboty vystaveny v Obrazárně Špejchar, jsou majetkem Vojenského historického archivu, jehož ředitel Július Baláž naznačil, že Želeč se díky nim dostala do výsadního postavení.

„V podstatě se vůbec nestává, abychom originály plakátů půjčovaly na výstavy. Také většinu z nich tady hned vyměníme za kopie," naznačil Július Baláž historický okamžik, kdy se plakáty po sto letech dostaly na veřejnost a dokonce v tak malé obci, jakou je Želeč.

Ze 74 plakátů, které si prohlédly stovky lidí při sobotní vernisáži, se tak většina originálů již dnes vrací do archivu a v Želči jich zůstane pouze šestnáct. Po Želči se o zapůjčení sbírky hlásí Praha a také Budapešť.

O privilegium pro Želeč se podle slov Júlia Baláže postaral bechyňský rodák a kurátor výstav ve Špejcharu Pavel Šmidrkal, jenž při vernisáži představil i publikaci Munice domácí fronty, jež vznikala zároveň s výstavou. Obsahuje více než stovku reprodukcí.

Mezi plakáty s anglickými texty se najdou i texty v češtině nebo slovenštině. Přesto i tyto plakáty patří v archivu do skupiny angloamerických. „České jsou od významného malíře českého původu Vojtěcha Preissiga, který za první světové války žil v Americe a byl i významnou persónou odboje ve druhé světové válce," vysvětlil k původu českých plakátů, které v době bojů oslovovaly české krajany a vyzývaly je k mobilizaci.

Nešlo ale jen o nábor vojáků, autoři výmluvnými kresbami vyzývali i k zapojení do finančních sbírek. Podle Júlia Baláže svou úlohu plnily. „V té době v podstatě jiný lepší prostředek k mobilizaci lidí nebyl, protože vzdělanost nebyla na takové úrovni jako je dnes.

Spousta lidí tehdy ještě neuměla číst ani psát, takže obraz byl nejlepším způsobem, jak tyto lidi oslovit, aby do armády vstoupili a bojovali," uvedl k síle sdělení pomocí výmluvných symbolů jako je například gesto zvoucího ukazováčku.
Výstava ve Špejcharu potrvá do 20. září.