„Zájem o návštěvu vily je obrovský, už teď máme polovinu prohlídkových časů zamluvenou. Nikde jsme to nezveřejňovali a lidé se hlásí naprosto spontánně. Takový zájem jsme nečekali," přiznává Kateřina Nimrichtrová z městského kulturního střediska. A přidala slib, kterým potěší další zájemce.

„Budeme zřejmě hodiny prodlužovat, ale doporučujeme, aby si k nám každý zavolal a ujistil se, že je stále ještě volno," doporučuje.
Pro méně úspěšné zájemce, kteří se do vily již nedostanou, nabízejí návštěvu arboretu a okolí stavby.

Sezimoústeční však nepřipravili jen sobotní prohlídku Fierlingerovy vily, svou lahůdku nabídne každý den v týdnu. Oslavy začínají pondělní výstavou historických dokumentů a fotografií, které se váží k Sezimovu Ústí. K vidění budou v budově městského úřadu. Po celou dobu také poběží na plátně černobílý film o budování města.

Také úterý bude patřit promítání. Na programu jsou krátké filmy z archivu Luďka Zyky a také snímek z padesátých let Červené tulipány, který se točil přímo v Sezimově Ústí II a mnozí občané by se na plátně mohli poznat.

„Nečekala bych ale žádné velké umění, film je tendenční, mnozí by se v něm však skutečně mohli najít. Jde spíše o vzpomínku," upřesňuje Nimrichtrová.

Středa nabídne prohlídku nejtajnějších zákoutí kulturního střediska. Od 9 do 16 hodin totiž bude v budově kina Spektrum den otevřených dveří, který vyvrcholí v 16.30 hodin loutkovou pohádkou pro děti. Pan král na jevišti velkého sálu navíc odmění pravidelné návštěvníky pohádek, kteří přijdou s knížkou plnou nasbíraných razítek.

Křeslo pro hosty

Ve čtvrtek se otevře opona velkého sálu Spektra a tři křesla pro hosta zaplní speciální hosté. Kdo před diváky usedne? Pamětník, slavný rodák a muž z radnici.

„Bylo to tajné, ale už mohu jména prozradit. Rodákem je historik a publicista Jaroslav Hojdar, mužem na radnici starosta Martin Doležal, padesátiprocentní účast přislíbila modelka Tereza Budková a chybět nebudou nejstarší pamětníci," upřesnila za pořadatele Kateřina Nimrichtrová.

V pátek si pak přijďte do vestibulu Spektra zatančit. Večerem postupně zazní písně všech kapel, které kdy hrávaly k tanci na hotelu MAS.
Závěrem oslav je pak již zmíněná prohlídka vily. Zajímavý objekt bude otevřen v sobotu od 14 hodin. Zatímco se necháte okouzlit interiéry, venku v arboretu bude vyhrávat Swing Band Tábor.

Komentované prohlídky povedou pracovníci Husitského muzea Tábor, kteří do areálu situovali i pravidelné vlastivědné vycházky Sobotníci. Všichni zájemci se setkají u Památníku Edvarda Beneše ve 14 hodin. Cíl je u Fierlingerovy vily, která spolu se Strimplovou a Benešovou vilou tvoří tak zvané diplomatické sídliště.

David Peltán