Pohodička uprostřed lesa, k tomu v dáli třpytící se hladina rybníka. O to trávit léto někde na chatě je u Jihočechů čím dál větší zájem. Jenže sehnat nějakou takovou šikovnou chatu není v regionu zrovna jednoduché. Potvrdil to i Jiří Kahoun z realitní kanceláře Fortuna Reality. „Lidé nám volají, ptají se, nechávají rovnou telefonní čísla s tím, abychom jim zavolali, když na trhu nějaká chata bude,“ přiblížil jednatel realitní kanceláře. Tomu dle jeho slov odpovídá i cena.

POZEMEK, RYBNÍK A DOBRÝ STAV
„Je třeba rozlišovat chatu a chatu. Když to bude klasická dřevěná chata o velikosti čtyři krát čtyři metry, která je od krajského města ve vzdálenosti dvacet až dvacet pět kilometrů, tak její cena bude tak zhruba šest set až sedm set tisíc korun,“ uvedl Jiří Kahoun. „Když to ale bude ve stejné vzdálenosti chata zděná, s nějakým pozemkem kolem, v blízkosti řeky nebo rybníka a v rozumném stavu, tak se její cena bude pohybovat okolo jednoho milionu dvou set tisíc korun,“ dodal. A pro příklad uvedl cenu u poslední chaty, již u nich v realitní kanceláři prodali. „Ta se nacházela v Novohradských horách a její cena se vyšplhala na půl milionu korun,“ nastínil jihočeský makléř situaci.

Za kolik lze pořídit nemovitosti k rekreaci.Zdroj: Deník

Infografika: Deník


VÍKEND MIMO PANELÁKOVÉ ZDI
Dodal, že koupit chatu chtějí nejčastěji mladí lidé ve věku třicet až pětatřicet, čtyřicet let. „Jsou to většinou mladé rodiny s dětmi, které žijí v bytech a potřebují odjet někam na víkend,“ vysvětloval Jiří Kahoun a pokračoval: „Místo toho, aby si koupili byt o velikosti 3+kk, protože ten by je vyšel na víc než tři miliony korun, žijí raději v bytě o velikosti 2+1, k tomu si ale koupí chatu,“ dodal Jiří Kahoun z Fortuna Reality.