Z krmení hlodavců se stala atrakce, odborníci ale dokrmování nedoporučují. Množí se rychle a mohou přenášet i choroby.

NUTRIE ŘÍČNÍ
Vodní krysa, řekomyš nebo z angličtiny koypu je velký hlodavec původně z Jižní Ameriky, chová se kvůli kožešině a dietnímu masu. Daří se jí adaptovat a zakládat divoké populace.

Z jejich výskytu mají největší radost děti. „Jsou úžasné, chodíme se na ně koukat s dcerami a pak je nemohu dostat domů,“ řekla Nikola Hroncová. Další matka s dětmi se rozpovídala více. „Jsou tu už několik let, vloni vyvedly asi osm mladých. Je to taková malá plánská zoologická zahrada,“ podotkla při hře s dětmi na nábřeží. „Jednu malý dokonce pohladil, utekla a už se nevrátila,“ popsala zkušenost Kateřina Nováková. „Lidí se nebojí, přijdou blíže, ale ochočené úplně nejsou. Minule na nás dokonce syčely,“ doplnila další z žen bydlící v blízké bytovce.

Z jejich krmení se stává zábava, to odborníci nepovažují za vhodné. „Pokud jsou nutrie v povodí dokrmovány, jejich životní podmínky se radikálně mění k lepšímu. Nutrie je hlodavec a množí se rychle a hojně. Mnohdy snadno dojde v daném místě k přemnožení,“ upozornil hlavní zoolog Zoo Tábor Ondřej Kott.

NEKRMIT, NESAHAT
Pro lidi, co se s nimi setkávají má Ondřej Kott několik doporučení. „Nekrmit! Nesnažit se na ně sahat, jen pozorovat. Bohužel krmení nutrií je oblíbenou a rozšířenou kratochvílí a za přemnožení tak může primárně člověk. Plošným zákazem krmení bych rozhodně začal. Katastry některých měst už toto nařízení uplatňují,“ doporučuje zoolog. Nutrie se například nesmí krmit od roku 2014 v Hradci Králové, kde lidem za tento skutek hrozí i deseti tisícové pokuty. Někde problém vyřešily zákazové cedule.

Regulace populace je vhodným řešením. Od roku 2015 je v platnosti evropské nařízení o invazních druzích, o prevenci a šíření. „Nutrie říční je také na unijním seznamu. Jelikož se jedná o druh z našich zeměpisných šířek, který v krajině prosperuje bez ohledu na roční období,“ vysvětlil. Česká republika na tuto skutečnost reaguje a ministerstvo životního prostředí připravuje novelu právních předpisů stanovujících pravidla a zásady regulace. „Ministerstvo předpokládá, že v případě nutrie se bude jednat o plošné odchyty. Snahou bude snížení populace tam, kde dochází k masivnímu poškození okolí přírody,“ dodal, jaké je v plánu omezení. Ač vypadají nutrie sebe více roztomile, ničí totiž břehy, podhrabávají náplavky a hrozí i pády stromů.

Fyzický kontakt se nedoporučuje a obloukem by se měly děti vyhnout i jejich trusu. Nutrie totiž mohou i jako další hlodavci roznášet různé nemoci či cizopasníky. „Nákaza, kterou by přenášely pouze nutrie neexistuje. Nicméně určité riziko spojené s řadou onemocnění společných i pro jiné živočišné druhy zde pochopitelně je. Jsou to primárně bakteriální onemocnění jako leptospiróza nebo salmonelóza. Problémem masivního krmení nutrií je současné lákání potkanů, kteří tyto nemoci hojně přenášejí. Navíc nutrie mají často parazity – svalovce, které přenášejí také divoká prasata,“ uzavřel výčet možných rizik.