S příchodem letošního roku byl ve Veselí nad Lužnicí uveden do provozu kamerový systém, který má městu napomoci k potírání prohřešků proti zákonu a městské vyhlášce.

Necelých šest týdnů po spuštění už pomohl odkrýt první nešvary, což potvrzují slova strážníka veselské městské policie Radoslava Virta.

„Dva záznamy, které se týkaly odcizení jízdního kola, jsme předali Policii České republiky. Několik dalších z kamery na křižovatce u školy odhalily průjezd na červenou. Právě tam jsme už v minulosti několikrát registrovali ohrožení chodců. Tyto prohřešky jsme postoupili správním orgánům do Soběslavi k dalšímu projednání.“

V první fázi zprovoznění tohoto systému nainstalovali Veselští pět kamer, další přístroje by rádi uvedli do provozu v nejbližší budoucnosti.

Starosta Veselí nad Lužnicí Ladislav Sýkora by si představoval navýšit celkový počet kamer na devět až deset.
„Myslím si, že takový počet by byl pro potřeby města dostačující. Rozhodně ho nechceme v tomto směru zahltit. Ve spolupráci s městskou policií jsme si vytypovali další důležité uzlové body, které bychom chtěli monitorovat. Letos bychom rádi nainstalovali další dvě nebo tři kamery, ale záleží na tom, jaké budou naše možnosti,“ odkrývá plány první muž veselské radnice.

O užitečnosti systému nemůže podle Ladislava Sýkory nejmenších pochyb.
„V minulosti jsme tu kamerový systém měli, ale už nebyl funkční a byly s ním problémy. Dobře fungující kamery na vhodně určených místech jsou podle mě v dnešní době nezbytné; přece jen jsme město, a ne obec o pár desítkách obyvatel, kde se každý s každým zná,“ uvedl starosta Veselí nad Lužnicí.