Vláda poprvé v historii přijala plán, který má pomoci s bezdomovectvím. Tím je v republice ohroženo až sto tisíc lidí. Nová koncepce má bojovat s chudobou a sociálním vyloučením. Materiál navrhuje opatření v bydlení, zdravotní péči nebo sociálních službách.

Kolik je v Česku lidí bez domova a jaká skupina obyvatel je nejvíce potencionálně ohrožena, že skončí na ulici?
Podle odhadů žije v Česku bez přístřeší přibližně 30 tisíc lidí. Bezdomovectvím jsou stále více ohroženi mladí lidé (zejména ti, kteří opouštějí dětské domovy), ženy, zdravotně postižení, rodiny s dětmi a osaměle žijící senioři. Potencionálně se může bezdomovci stát až sto tisíc lidí.

Na co se koncepce prevence a řešení problematiky bezdomovectví do roku 2020 zaměřuje?
Na přístup k bydlení, sociální služby, přístup ke zdravotní péči, informovanosti, zapojení a spolupráce. Podstatou plánu je – zjednodušeně řečeno – podporovat přístup či zlepšit dostupnost těchto služeb včetně informovanosti a spolupráce, a tím lidem bez domova pomoci.



Čím toho lze docílit?
Na MPSV vznikla při komisi pro sociální začleňování expertní skupina pro řešení problematiky bezdomovectví. Je důležité, aby byl konečně připraven zákon o tzv. sociálním bydlení, který jasně vymezí kompetence jednotlivých aktérů centrální, regionální i místní správy, a prováže oblast bytové politiky s cílenou sociální prací.

A konkrétně v praxi?
Lidé ohrožení bezdomovectvím by mohli využívat bydlení s podporou sociální práce, které bude sloužit k udržení nebo získání trvalého bydlení. Posílit by také měla terénní sociální práce např. s lidmi před opuštěním dětského domova či vězení. Počítá se i s tím, že v roce 2016 by začala fungovat zařízení, ve kterých by se doléčili lidé, kteří nemají kam jít po nemoci či z nemocnice.

 Štěpánka Filipová,tisková mluvčí MPSV