Město dýchající historií se možná v budoucnu stane místem, se kterým budou muset vinaři v republice počítat. Zatím je nově založená vinice v klášterní zahradě a u domku Egona Schieleho malá, ale vize organizátorů místního Festivalu vína nejsou neskromné. A výsledek první sklizně v pátek v klášteře je v jejich plánech povzbudil.

„Tvar hroznů je úžasný. Je čistý, hustý, plný, bez kazů, kuličky jsou plné moštu, takhle by měla réva vypadat, když se sbírá,“ zhodnotil vinař Miroslav Valha. „A bobulky jsou slaďounké.“ V tom mu všichni účastníci prvního vinobraní rozhodně dali za pravdu.

Zdroj: Deník/ Zuzana Kyselová

Panenská úroda z tamních padesáti hlav odrůdy Solaris by mohla naplnit až padesát lahví. Vinná réva je na Tramínu pěstovaná starým způsobem, ale na principu biovinařství. „Toto vedení rostlin na hlavu je historické, které se už skoro nikde nedělá, je nejvíc pracné,“ vysvětloval Pavel Fučík, jeden ze tří zakladatelů festivalu, kteří o krumlovské vinice celoročně pečují. „Révu ošetřujeme biopřípravky na základě rad od vinohradníka z vinařství pana Volaříka.“ Krumlovští pěstitelé také už vědí, jak důležité je chránit dozrávající révu před špačky, kosy a vosami s pomocí speciálních sítí.

Výsadba hlav vinné révy na nové vinici v zahradách Tramínu.
Na Tramínu v areálu krumlovských klášterů je od pátku nová minivinice

Na Tramíně se i zpracování sklizené révy odehrávalo s pomocí historického nářadí. „Zatím jsme z naší révy nadšení,“ řekl Miroslav Reitinger. V příštím roce by tedy Krumlovští mohli představit první českokrumlovské víno Solária.

Festival vína Český Krumlov vypukne 20. října.

Slavnostní sázení vinné révy na terase zahradního domku - ateliéru Egona Schieleho.
OBRAZEM: Další sazenice vinné révy Solaris rostou v Krumlově nad řekou