Město Tábor původně avizovalo, že aranž klasického husitského chorálu Ktož jsú boží bojovníci nahraje 60 muzikantů a zpěváků z 6 kontinentů – studenti, absolventi, profesoři a spolupracovníci americké akademie Berklee College of Music v Bostonu, Juilliard School v New Yorku, New England Conservatory v Bostonu, Konzervatoře Jaroslava Ježka v Praze, Státní konzervatoře v Praze ad. Tento údaj už dnes neplatí.

V tuto chvíli se na unikátním projektu podílí přes 125 hudebníků ze 41 zemí a 6 kontinentů. Informaci potvrdil Miroslav Váňa, rodák z Tábora, který je producentem celého projektu a na bostonské hudební škole působí. Za duchovní otce myšlenky lze považovat Miroslava Váňu spolu se starostou Tábora Štěpánem Pavlíkem. Na hlavním produktu hudební práce, to znamená na orchestrální a zpívané verzi chorálu, se podílí 43 interpretů. „Všichni hudebníci svou účastí na projektu skládají poctu městu Tábor k jeho šestistému výročí založení v roce 1420,“ uvedl Miroslav Váňa.

U příležitosti výročí 600 let bitvy o Tábor mezi husity a katolíky se konala v sobotu 8. srpna 2020 v Táboře rekonstrukce bitvy s dalším programem.
V Táboře duněly výstřely a třesk mečů, husité hájili město

Díky nové aranži chorálu se posluchačům představí např. jazzové ikony, jako jsou Kenny Werner (USA) nebo Emil Viklický, bollywoodská megastar, producent Clinton Cerejo (India) a na Grammy Award nominovaní hudebníci Chandriku Tandon (India/USA) a Mohamed Araki (Súdan).

Nechybí ani české zastoupení. Českou hudební scénu reprezentují taková jmena, jakými jsou národní legenda Petr Janda z Olympicu (chorál natočil jako duet se svým vnukem, saxofonistou Petrem Jandou nejmladším), český král swingu Petr Kroutil, klavírista a skladatel Tomáš Kačo, rock-metalový kytarista a producent Miloš Dodo Doležal. Ten spolu se svým synem, Milošem Doležalem Jr, budou nahrávat hlavní vokální linky s Mladenem Djelmem z Tábora tak, aby skladba dostala správný slovanský „feeling“. „Díky práci na chorálu představíme jednu z nejnadanějších českých zpěvaček a skladatelek Doru Bondy.

Díky projektu Bojovníci boží – 600 let zdobí od soboty 27. června Masarykův dům pamětní deska připomínající obranou bitvu husitů ze dne 30. června 1420.
Pamětní deska na Masarykově domově připomíná 600. výročí bitvy u Tábora

Táborští se seznámí i s vycházející hvězdou světového formátu Davidem Stewartem z kapely Migrant Motel. A abychom tu táborskou šestistovku pořádně oslavili, přidá se také multi-platinová legenda světové hudební scény Jordan Rudess z legendárních Dream Theater. Ten zahraje na svůj iPad/GeoShred,“ vyjmenoval další tvůrce Miroslav Váňa.

„Neváhám prohlásit, že toto je zcela jedinečná skupina umělců, kteří oslaví výročí města Tábora způsobem, který nemá v hudební historii České republiky obdobu,“ uvedl Miroslav Váňa.