VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Norové obdivují český teplý oběd, zdejší studenti zase jejich angličtinu

TÁBOR - Návštěva zahraničních studentů přinesla možnost poznání i srovnání.

20.4.2007
SDÍLEJ:

ilustrační fotoFoto: Ladislav Soucha


Návštěva norských studentů v táborské Střední škole obchodu, služeb a řemesel a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky přinesla pro obě strany možnost vzájemného srovnání, poznání a poučení. A nejde pouze o výuku, ale i věci úzce souvisící, jako například školní stravování.


Norští učitelé


„Jako hlavní rozdíl vidím v tom, že máte teplý oběd. U nás jsou pouze sendviče. U vás se ve škola přezouváte, u nás ne, což v případě sněhu není opravdu dobré,“ zmínila se Keth Ingunn Kleiberg, učitelka střední školy Angličtiny a hudby.
„Myslím, že v Norsku si studenti mohou vybrat více předmětů. U vás při výuce cizích jazyků máte malé skupiny, v Norsku máme větší. Vztahy mezi učiteli a žáky jsou v Norku malinko bližší,“ uvedla Solveig Welde, učitelka hudby a společenských věd.
„Systém je velmi podobný, u vás děláte pro studenty lyžařské kurzy , nebo raft, u nás ne v takovém rozsahu,“ ocenila učitelka Norského a německého jazyka a literatury Gunvor Ostad
„Setkali jsme se se spoustou příjemných lidí, velkými porcemi jídla, knedlíky, jíte dost. Máte tady spoustu zámků, hradů a zřícenin, jsou všude, u nás tolik ne,“ dodala Keth Ingunn Kleiberg.


Čeští učitelé

 
Naši učitelé hodně hovoří o rozdílech v použití výpočetní techniky, úrovni předmětů a obdivují norskou angličtinu.
„Byli jsme se podívat v Norsku, Strávili jsme den v norských hodinách na umělecké škole. Přestože to je škola, která není jako naše konzervatoř, překvapilo nás, jak na vysoké umělecké úrovni je. Jinak co měli z matematiky, biologie, to se u nás učí na základní škole. Naopak čím nás předhánějí o několik délek, je angličtina,“ nastínila Koordinátorka projektu za českou stranu. Klára Smolíková.
Angličtina obyvatele Norska provází téměř od narození.
„Určitě nás všechny zaskočilo, jak všichni kolegové, nejenom jazykáři v Norsku mluvili. To myslím překvapilo i naše studenty a zároveň je dostalo, že v Norsku mluvili anglicky i všichni rodiče. S angličtinou jsou tam konfrontováni od raného dětství. Některé pořady jsou v televizi pouze s titulky a řada jich je pouze v angličtině bez titulků. Také Norové hodně cestují. Doufám, že tento projekt bude pro žáky motivační injekce,“ naznačila vedoucí jazykové školy Jitka Janischová.
Co se výpočetní techniky týče, v Norsku jsou na výši z hlediska vybavení, každý student má notebook, ale neumí s ním až tak dobře pracovat.
„Zarazilo mě, že je nemají sesíťované, nemohou sdílet data mezi sebou. V matematice, berou teprve třeba trojčlenku, což je u nás látka základní školy, ale zato mají matematiku rádi, u nás není moc oblíbená,“ zmínil se učitel informatiky Standa Färber . V projektu má na starost finální podobu magazínu.

Norští studenti


Norští studenti také ocenili českou kuchyni.
„Místnosti ve škole máte menší, my máme ve třídách lepší vzduch, nemáte klimatizaci. Máte teplý oběd,“ zmínila se osmnáctiletá studentka Ingeborg Brede.
„Přezouváte se. ,“ doplnila Lisabet Gasmo.
„Školní jídelna není v Norsku příliš obvyklá. Tady ve škole více mluvíte u nás trochu více píšeme,“ sdělil dojmy Mads Skaugen.


Čeští studenti

 
Naši studenti oceňují na Norech angličtinu, interaktivnost výuky a větší možnost prezentace vlastních názorů.
„Angličtinu se tam učí od malička, mají ji kolem sebe,“ vyjádřila se studentka Zuzana Kortanová
„Výuka je tam braná více interaktivněji, žáci mají možnost více prezentovat vlastní názory. V hudební výchově se tam všichni účastní, u nás jsou žáci hodně pasivní. Tam jsou lidé sebevědomější a jsou si vědomi svých možností. V životě jsou Norové hodně uzavření a pro emigranty, přestože tam mají výborné podmínky, je těžké zapadnout do norského kolektivu, v televizi nepoužívají dabing, angličtinu slyší ze všech stran, ten jazyk používají skoro pořád, hodně lidí u nás poznalo, že má smysl učit se jazyk,“ vysvětlil student Filip Kříž.
20.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 15 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) kuchař/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: . Pracoviště: Jasanka s.r.o., 392 01 Soběslav. Informace: Pavlína Pokorná, +420 777 782 678.

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel základní školy 26 020 Kč

Učitelé na 2. stupni základních škol Učitel/ka 2. stupně ZŠ s aprobací jednoho z předmětů: matematika, fyzika, tělesná výchova. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 26020 kč, mzda max. 33930 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: druhý aprobační předmět libovolný, kontakt e-mailem nebo tel.. Pracoviště: Základní škola planá nad lužnicí, okres tábor, ČSLA, č.p. 65, 391 11 Planá nad Lužnicí. Informace: Pavel Grenar, +420 728 582 904.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 21 000 Kč

Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků operátor výroby. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: V případě spokojenosti smlouva prodloužena po 6-ti měsících na dobu neurčitou. , Fyzicky náročná práce. Práce v potravinářském provoze. Práce vykonává ve vnitřním vytápěném a klimatizovaném provoze. , Každoroční navýšení mzdy v rozmezí od 2 do 10% (záleží na hospodářském výsledku firmy a odpracovaných let). , Příplatek po zapracování na přípraváře v hodnotě 2 000 Kč/měsíc k hrubé mzdě (po zapracování - po 6 až 12 měsících). , Mzda po 4 letech až 26 000 Kč , 5 týdnů dovolené. Stravenky v ceně 105 Kč. Každoroční navýšení mzdy.. Pracoviště: Zeelandia spol. s r.o., 391 75 Malšice. Informace: Jiří Řezáč, .

Gastronomie - Gastronomie Vedoucí provozu 19 000 Kč

Vedoucí provozu v ubytování, stravování a pohostinství (kromě školních jídelen a menz) Správce ubytovacího zařízení. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Vhodné pro absolventy., Prac.náplň: správa a údržba objektu zaměstnanecké ubytovny, dohled nad řádným užíváním objektu ubytovanými, udržování pořádku v celém ubytovacím zařízení., Nabízíme: služební byt zdarma., Zaměstnancké výhody. mimořádné odměny, 25 dnů dovolené, závodní stravování, zaměstnanecké balíčky, příspěvek na penzijní připojištění, systém kafeterie., Kontakt: telefonicky (po-pá 8-14 hodin), emailem, osobně (Průmyslová 499, Planá nad Lužnicí).. Pracoviště: Kostelecké uzeniny a.s., provoz planá nad lužnicí, Průmyslová, č.p. 499, 391 11 Planá nad Lužnicí. Informace: Petra Varačková, +420 724 067 818,381 419 363.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch navštívil v pátek táborskou nemocnici.
4

Ministr zdravotnictví navštívil táborskou nemocnici

Ilustrační foto

Zloději si šanci nenechali ujít

Slavnosti nabídly muzikál i koncert Debbi.

Týn nad Vltavou – Dobrá nálada, skvělá muzika, jednoduše ta správná letní pohodička. Tak to v pátek a sobotu vypadalo v Týně nad Vltavou. Každý kout města ožil Vltavotýnskými slavnostmi.

Vytěžit vltavíny? Některé obce jsou pro.

Jižní Čechy – Hluboké jámy, jedna hned vedle druhé, všechny zaplněné vodou. Takový obrázek krajiny dobře znají obyvatelé oblastí, kde se vyskytují vltavíny.

Na co zajít do kina

Táborsko - Přinášíme přehled programu kin.

OBRAZEM: Připomněli 90 let od smrti dvou letců

Nové Kestřany - Desítky lidí si v pátek 20. července připomněly událost starou přesně 90 let, kdy se nedaleko Nových Kestřan (OÚ Štěkeň), ale už v katastru obce Kestřany na Písecku, zřítil vojenský letoun, ve kterém zahynuli při cvičném letu slovenský praporčík Viktor Hrivík a český poručík Josef Zetek.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT