Kácel stromy a lámal větve, což znamenalo komplikace především pro energetiky a hasiče. Profesionální i dobrovolné jednotky hasičů vyjížděly k zásahům do terénu. Operační středisko Hasičské᠆ho záchranného sboru Jihočeského kraje (HZS JčK) přijalo první tísňové volání o spadlém stromu ve 4.42 h ráno z Prachaticka. Následovaly další desítky telefonátů.

Tlaková níže Petra: Na Churáňově dosáhly nárazy větru 26,2 m/s. V Kocelovicích u Blatné foukal vítr 25,2 m/s. V Budějovicích to bylo 23,2 m/s. Se silným větrem musí lidé počítat i ve středu. Dosáhne zhruba 20 m/s. Večer vítr zeslábne.
Podle budějovické hydrometeoroložky Markéty Augustinové nárazy větru způsobila tlaková níže Petra. Ve středu bude podle předpovědi hlavně na horách sněžit. Od čtvrtka do soboty budou jižní Čechy beze srážek.

„Jednoznačně nejvíce práce měly jednotky na Prachaticku. Zde byla téměř polovina všech výjezdů. Vítr pak postupoval přes celý kraj, 10 výjezdů mají na kontě hasiči na Budějovicku, 11 na Jindřichohradecku a 8 na Krum᠆lovsku. Písecko, Táborsko a Strakonicko bylo z pohledu hasičů zasaženo minimálně,“ informovala mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Spadlé stromy u obce Ločenice na Českobudějovicku.
Popadané stromy ráno zavřely silnice na Prachaticku, někde byli lidé bez proudu

Nezastavili se ani technici společnosti E.ON. „V jednu chvíli jsme zaznamenali dokonce sedm tisíc domácností bez proudu. Největší poruchy se ale podařilo vymezit a dodávky elektřiny na většinu míst jsme obnovili. Na přetrvávajících poruchách navzdory nepříznivému počasí intenzivně pracujeme,“ informovala dopoledne Martina Slavíková, vedoucí koncernové komunikace. Odpoledne pak hlásila, že všechny problémy na jihu Čech se již podařilo vyřešit.

Hasiči zachraňovali daňka, který se zaklesl do paroží svého soka.
VIDEO: Daňka hasiči přeprali

Nepříjemný začátek dne měli řidiči zejména na Prachaticku. Komplikace byly na silnicích u obcí Vimperk, Horní Vltavice, Kubova Huť, Lenora a Strážný, ale i na silnici z Prachatic na Volary čiz Vimperka do Čkyně. U Nové Hutě dokonce do stromu na᠆razilo auto, karambol se ale obešel bez zranění. Rizikem nebyly jen popadané stromy. U Kameného Újezdu na Českobudějovicku dopravu ohrožoval větrem ohnutý billboard. Na Bechyňsku zase kvůli poruše trakčního vedení nejezdily vlaky.